Hlavní obsah

Boonen vynechá Tour de France, bude se soustředit na olympiádu

Brusel

Přední belgický cyklista Tom Boonen se ve snaze uspět co nejlépe v olympijském závodě v Londýně rozhodl vynechat letošní ročník Tour de France. Král jednodenních závodů v této sezóně své rozhodnutí zdůvodnil tím, že silniční závod na Hrách je těžší, než vypadá.

Foto: Sport.cz

Belgický cyklista Tom Boonen poskytuje interview na závodu Kolem Kalifornie

Článek

Jednatřicetiletý kolega Zdeňka Štybara a Františka Raboně ve stáji Omega Pharma-Quick Step pojede v červenci místo již 99. ročníku slavného závodu pouze sedmietapový podnik Kolem Polska. "Chci jezdit Tour i v budoucnosti, ale nemyslím si, že to je ten pravý závod pro moji přípravu na olympiádu," uvedl Boonen pro server cyclingnews.com.

Boonen, který letos vyhrál například závody Paříž-Roubaix a Kolem Flander, nedokončil Tour de France v minulém roce kvůli pádu v páté etapě. A protože cítí v britské metropoli šanci na zlato, chce ušetřit nohy od náročných horských etap.

"Dvě poslední šance (v letech 2004 a 2008) jet na olympiádě jsem promeškal. Na tuto novou zkušenost se hrozně moc těším a chci tam dosáhnout co možná nejlepšího výsledku," netají vysoké ambice mistr světa ze silničního závodu v roce 2005 v Madridu.

Slavná Tour končí necelý týden před olympijským závodem

Tour de France navíc končí pouze šest dnů před olympijským závodem na silnici, který se pojede 28. července, zatímco klání Kolem Polska skončí už 16. července. A Boonen dobře ví, že na to, aby v Londýně porazil zbývající sprintery v čele s velkým rivalem, domácím Markem Cavendishem, bude nutné být v té nejlepší formě a kondici.

"Myslím, že zvolit před olympiádou nějaký alternativní program je dobré rozhodnutí. Pro typ jezdce, jako jsem já, to bude takhle výrazně lepší. Nejsem zrovna ten typ, co ožívá při horských etapách," připustil Boonen.

Reklama