Hlavní obsah

Cavendish si před Alpami připsal na Giru třetí letošní vítězství

Cervere

Mistr světa Mark Cavendish si v 13. etapě Gira d'Italia připsal třetí výhru v letošním ročníku. Český cyklista Roman Kreuziger dojel den před první alpskou etapou v hlavním poli a zůstal v průběžném pořadí šestý.

Foto: Alessandro Garofalo, Reuters

Mark Cavendish v cíli třinácté etapy Gira.

Článek

Brit Cavendish osvědčil v závěru nejkratší etapy Gira (121 km) své spurtérské kvality a zkušenosti. I když byl v jeden moment zavřený soupeři, dokázal se protáhnout kolem levé bariéry a po typické akceleraci mohl v cíli na oslavu ukázat tři zdvižené prsty. Za hvězdou týmu Sky ve městě Cervere dojeli Nor Alexander Kristoff a bývalý Cavendishův dvorní "rozjížděč" Mark Renshaw z Austrálie.

Šestadvacetiletý Cavendish přiznal, že měl štěstí, že mu jeden z jeho hlavních rivalů Matt Goss zhruba 150 metrů před cílem uvolnil místo na levé straně. "Z televizních záběrů z helikoptéry jsem viděl, že se chtěl dostat před Marka Renshawa. To bylo štěstí," řekl světový šampion, jenž na rozdíl od let 2009 a 2011 nehodlá před kopcovitými etapami odstoupit a chce Giro dokončit.

Po dojezdu celého pelotonu nedošlo k žádným významným změnám v průběžném pořadí. Růžový trikot lídra stále drží Španěl Joaquín Rodríguez, šestý Kreuziger na něj ztrácí 52 sekund.

Pořadí se nicméně s největší pravděpodobností bude měnit v sobotu, kdy je na programu první velká horská etapa letošního Gira o délce 205 km. V její druhé části čeká cyklisty nejprve těžký výstup v délce 22 km na Col de Joux a pak dalších 27 km do cíle v Cervinii, jež leží 2001 metrů nad mořem.

"Asi to bude první etapa letošního Gira, kde se udělají větší rozestupy. Byl jsem si ji vyzkoušet při návratu z Romandie. To stoupání je dlouhé i dost těžké. Navíc ještě před ním nás čeká jeden dlouhý kopec a nemá být moc dobré počasí. Nahoře mají být nějaké přeháňky se sněhem, tak uvidíme," uvedl na svém webu Kreuziger.

Cyklistický etapový závod Giro d'Italia -13. etapa: Savona - Cervere (121 km):
1. Cavendish (Brit.) 3:02:07
2. Kristoff (Nor.)
3. Renshaw (Austr.)
4. Modolo
5. Favilli (oba It.)
6. Goss (Austr.)
7. Démare (Fr.)
8. L. Haedo (Arg.)
9. Colbrelli
10. Belletti (oba It.)
...
36. Kreuziger
130. Bárta (oba ČR)všichni stejný čas.
Průběžné pořadí:
1. Rodríguez (Šp.)54:21:15
2. Hesjedal (Kan.)-17
3. Casar (Fr.)-26
4. Tiralongo-32
5. Santaromita (oba It.)-49
6. Kreuziger-52
7. Intxausti (Šp.)-52
8. Basso-57
9. Caruso-1:02
10. Cataldo (všichni It.)-1:03
...
54. Bárta-14:34.

Reklama