Hlavní obsah

Kreuziger se v nejtěžší etapě Gira propadl. Šance na přední umístění jsou pryč

Cortina d'Ampezzo
Aktualizováno

Španělský cyklista Joaquím Rodríguez vyhrál extrémně náročnou sedmnáctou etapu Gira d'Italia a upevnil si celkové vedení. Ve spurtu šestice cyklistů porazil Ivana Bassa z Itálie a Kanaďana Rydera Hesjedala, své největší soupeře v boji o průběžné vedení.

Foto: Alessandro Garofalo, Reuters

Peloton cyklistů na Giru projíždí Alpami v 17. etapě z Falzes do Cortiny d´Ampezzo

Článek

Roman Kreuziger neudržel s nejlepšími krok a přišel o naději bojovat o přední příčky v konečném pořadí. Český cyklista začal ztrácet na čelo asi čtyřicet kilometrů před cílem a nakonec dojel třicátý s odstupem téměř 11 a půl minuty.

Po etapě, v které chtěl útočit, ale nakonec byl rád, že dojel, se cítil Kreuziger zlomený. "Je to hrozná tragédie. Stalo se to, co nikdo nečekal. Měl jsem Giro perfektně rozjeté a teď..., je to jeden z nejčernějších dnů mojí kariéry," uvedl na svém webu.

Kreuzigera trápily křeče

Důvodem jeho potíží byly křeče. "Dostal jsem je do celých nohou a od zápěstí až ke krku. Bylo to ubíjející, ale vůbec jsem nemohl dál," odhalil své problémy. Poslední kopec Passo Giau si vytrpěl a dojel jen díky parťákovi Tanelu Kangertovi z Astany. "Málem jsem se nahoru nevydrápal. Několikrát jsem musel úplně zastavit a slézt z kola, abych si protřepal nohy."

V průběžném pořadí tak Kreuziger klesl z pátého na dvacáté místo. "Celkové pořadí je pryč, tak bych strašně rád zkusil aspoň nějakou etapu. Pokusím se o únik, ale že jí vyhraju, to fakt slíbit nemůžu," řekl Kreuziger, který za vedoucím Rodríguezem zaostává o téměř třináct minut. Hesjedal ztrácí na první místo půl minuty, třetí Basso minutu a 22 vteřin.

Vítězství věnoval zemřelému krajanovi

"Myslím, že Ryder Hysjedal je teď největším favoritem," favorizoval Rodríguez kanadského soupeře na celkové prvenství v letošním Giru. "Dokázal se nás udržet a pokud to vydrží i dále, tak Scarponi, Basso ani já proti němu nebudeme mít v milánské časovce šanci. Proto musíme zaútočit a zkusit ho setřást," dodal. Výhru v etapě věnoval krajanovi Xavimu Tondovi, který přesně před rokem zahynul.

Závod pokračuje čtvrteční rovinatou etapou dlouhou 149 km. "Je to naštěstí lehčí etapa. Třeba se mi podaří zregenerovat.," doufal Kreuziger. V pátek a sobotu jsou na programu další dvě horské etapy a v neděli finále v podobě časovky v Miláně.

Cyklistický závod Giro d'Italia - 17. etapa: Falzes/Pfalzen - Cortina d'Ampezzo (187 km):
1. Rodríguez (Šp.)5:24:42
2. Basso (It.)
3. Hesjedal (Kan.)
4. Urán (Kol.)
5. Scarponistejný čas
6. Pozzovivo (oba It.)-2, 7
6. Intxausti
8. Moreno (oba Šp.)
9. De Gendt (Belg.)
10 Tschopp (Niz.)všichni -1:22
...
30. Kreuziger (ČR)-11:26
101. Bárta (ČR)-34:05
Průběžné pořadí:
1. Rodríguez74:46:46
2. Hesjedal-30
3. Basso-1:22
4. Scarponi-1:36
5. Urán-2:56
6. Intxausti-3:04
7. Pozzovivo-3:19
8. Tiralongo (It.)-4:13
9. De Gendt-4:38
10. Henao (Kol.)-4:42
...
20. Kreuziger-12:53
60. Bárta-1:25:52

Reklama