Hlavní obsah

Kreuziger po výbuchu na Giru: Zhroutil se mi svět

Jan KrůtaPrávo

Roman Kreuziger může zapomenout, že by na Giro d‘Italia bojoval o vysněné stupně vítězů. Co víc, ani ne o první desítku. Český cyklista měl ve středeční horské etapě gigantickou krizi a je ze hry. Ztratil skoro jedenáct a půl minuty. „Je to nejčernější den za sedm let, co jsem u profíků,“ povzdychl si Kreuziger. „Skoro se mi zhroutil svět. Obrovské zklamání, bezmoc,“ popisoval své rozpoložení, když přijel do týmového hotelu.

Foto: Astana cycling team

Roman Kreuziger si na Giru protrpěl velikou krizi

Článek

Kreuziger nastupoval do etapy s pěti těžkými kopci jako pátý nejlepší závodník s mankem 1:27 minuty na majitele růžového trikotu Španěla Rodrígueze. Lídr zůstal i po středě stejný, ale český cyklista se propadl. Je dvacátý a ztrácí 12:53 minuty.

Byla to krize jako z učebnice. Ve stoupání na vrchol Forcella Staulanza, předposlední kopec etapy, se zhruba 40 km před cílem totálně zavařil. Vyplazený jazyk a utrápené grimasy hovořily za vše. Na českého lídra Astany počkal týmový kolega Estonec Kangert, dokonce mu dával i energetické gely a tyčinky. Kreuziger byl jako vyhaslá sopka.

Není se na co vymlouvat

„Není se na co vymlouvat. Najednou mě začaly chytat křeče. Na celých nohou a od zápěstí až ke krku. Vůbec jsem nemohl jet a bylo šíleně frustrující, když jsem viděl, jak mi ujíždějí," přiznal. Favorité vpředu vystupňovali tempo. A navíc na všechny záhy čekal ještě brutálnější kopec: Passo Giau. Do výšky 2236 metrů už šplhala jen vedoucí šestice s většinou favoritů. Byl tam Rodríguez, Italové Basso, Scarponi, Pozzovivo, Kolumbijec Uran a překvapivě i Kanaďan Hesjedal, jemuž každý předpovídal, že tak těžké kopce nepřežije.

Na vrcholu ztrácel Kreuziger 11 minut, kopec si protrpěl. „Měl jsem co dělat, abych se vůbec vydrápal nahoru. Kvůli křečím jsem musel několikrát zastavit a zkusit rozhýbat nohy. Do cíle jsem dojel jen díky Kangertovi," prozradil.

Teď už ví, že je po všem. „Z mého Gira je jedno velké utrpení. Všichni mi věřili, tým na mě dřel a sny o umístění na pódiu jsou pryč. Zkusím zabojovat alespoň o etapové vítězství, ale nevím, jak se mi pojede," dodal Kreuziger.

Do řeči mu nebylo. „Stalo se to, co nikdo nečekal. Včetně mě. Měl jsem to perfektně rozjeté, ale jedna krize všechno pohřbila. Je to v háji," litoval český cyklista. „Dám si silný prášek na spaní a zkusím to zaspat. To je jediné, co můžu udělat," plánoval večer.

Reklama