Hlavní obsah

Schleck obdržel dodatečně trikot za triumf na Tour de France 2010

Lucemburk

Cyklista Andy Schleck dnes dodatečně obdržel žlutý trikot pro vítěze předloňské Tour de France. Šestadvacetiletý Lucemburčan se ho dočkal 566 dní poté, co dojel ve slavném podniku druhý. Vítězný Španěl Alberto Contador o svůj triumf přišel kvůli dopingovému nálezu a následnému trestu. Ten obdržel začátkem února po rozhodnutí sportovního arbitrážního soudu v Lausanne.

Foto: Bas Czerwinski, ČTK/AP

Cyklisté Alberto Contador (vlevo) a Andy Schleck na Tour de France 2010

Článek

Schleck, jenž se stal vítězem na základě Contadorova pozitivního testu na clenbuterol, přijal trofej za přítomnosti šéfa závodu Christiana Prudhommea a bývalého pětinásobného vítěze Tour de France Bernarda Hinaulta s rozpaky. Již dříve avizoval, že by raději uspěl přímo na trati.

"Je to jiné, než si oblékat trikot na pódiu v závodě. Nemáte tu hostesky, všechno je prostě jiné," uvedl Schleck po slavnostním ceremoniálu v rodném Lucemburku.

"Na pódiu jsem stál druhý, pak se objevila ta kauza s Contadorem. Já o tom ale nerozhodl, tak jsem to samozřejmě přijal a stal se vítězem Tour. Už je to dva roky, ale na ten závod nikdy nezapomenu. Byla to povedená Tour," řekl Schleck a zopakoval svůj cíl jednou prožít v Paříži vítěznou radost naplno. "Nic se pro mě nemění. Jsem vítězem na papíře, ale ještě jsem nevyhrál na silnici. A toho chci dosáhnout."

Prudhomme opět vyjádřil svoji nespokojenost s tím, jak dlouho trvá rozhodnutí v dopingových kauzách. "Ta prodleva je až příliš velká. Právě kvůli takovým případům by se s tím mělo něco udělat," míní ředitel Tour. "Měl ten dres dostat mnohem dříve, ale i tak je dobře, že ho konečně má. Jde o to, aby se žlutý trikot dostal k tomu, kdo ho vyhrál," dodal.

Reklama

Související témata: