Hlavní obsah

Cyklokrosaři se chtějí v Táboře ukázat, Mlynář pojede v roli lídra

PRAHA

Co nejlepší výsledek chtějí předvést čeští cyklokrosoví reprezentanti při čtvrtečním druhém závodě Světového poháru, který se jede od 14 hod. v Táboře na známé trati u sídliště Nad Lužnicí. Češi vyšlou do bojů v hlavním závodě elitní kategorie celkem devět závodníků, přičemž v dresu vedoucího muže SP pojede nečekaný vítěz úvodního dílu v Belgii Zdeněk Mlynář.

Článek

"Zvýšený tlak kvůli tomu necítím. Chci prodat formu a rád bych se znovu dostal na stupně vítězů," řekl Mlynář.

Spolu s ním byli nominováni ještě Pospíšil, Dlask, Ježek, Ausbuher, Šimůnek ml., Bína, Kyzivát a Zlámalík. Z širšího kádru byl vyřazen nadějný Štybar.

"Minulý týden v Hlinsku byl z té desítky adeptů nejhorší, teď v Lošticích nedokončil kvůli defektu, ale i tak jezdil dost vzadu. To ale ne znamená, že s ním do budoucna nepočítám," uvedl reprezentační trenér Petr Klouček.

Každý stát může reprezentovat osm jezdců, Belgie jako země vítěze minulého SP a Česká republika díky Mlynářovu postavení mohou postavit o jednoho borce více.

Trať dobře znají

Se svými svěřenci absolvoval Klouček v dějišti závodu minulý týden soustředění, kde si všichni osahali trať. "Ale všichni už ji stejně z minulosti dobře znají," přiznal Klouček. "Bude to podstatně těžší závod než v Belgii, tam to bylo spíš kritérium. Těžko tady bude o prvenství rozhodovat spurt velké skupiny. Rád bych, abychom měli minimálně dva kluky v první desítce," podotkl k ambicím trenér.

Věří hlavně stálicím. "Kdyby trať vydržela suchá a rychlá, může být znovu hodně dobrý Mlynář. V Táboře to sedí i Dlaskovi, ale toho teď trochu limitují problémy se zády, kvůli kterým vynechal Superprestige v Belgii. Ale snad to bude dobré. Solidní formu mají i Pospíšil se Šimůnkem, zvědavý jsem na Ausbuhera."

Belgičané favority

V nejsilnější sestavě budou odedneška v Táboře favorizovaní Belgičané, kteří po prvním závodě na domácí půdě jen těžko skousli, že jim vypálil rybník Mlynář, jenž cyklokros několik let nejezdil." I teď patří k velkým favoritům, mají hodně vyrovnané družstvo. Dokáže s nimi držet krok pár lidí od nás a možná Nizozemec Groenendaal," mínil Klouček.

Na startu se představí přes sedmdesát cyklokrosařů z patnácti států, mezi nimi i patnáct mistrů světa: Belgičané de Clercq, Wellens, Vervecken, Aernouts, Vanthourenhout, Nijs, Ital Franzoi, Groenendaal z Nizozemska, Švýcaři Baumgartner, Rusch, Roman, Angličan Hammond a čeští reprezentanti Ausbuher, Bína a Mlynář.

"Na táborské trati z Belgičanů v minulosti vyhráli Nijs, Vervecken, Wellens a de Clercq, takže jim určitě vyhovuje. Zatím je sucho a probíhají poslední drobné úpravy," informoval ředitel druhého závodu dvanáctidílného seriálu SP Čestmír Kalaš.

V Táboře se ve čtvrtek bude závodit už od 9 h, kdy startuje Budvar cup žáků, kadetů, žen a juniorů. Hlavní závod na okruhu dlouhém2250 m začíná ve 14 h, přímý přenos vysílá ČT 2. Vstup do areálu je zdarma, fanoušci, kteří přijdou povzbuzovat v barvách české trikolory, dostanou navíc od pořadatelů drobný dárek.

Reklama

Související témata: