Hlavní obsah

Biker Cink je mistrem Evropy do 23 let

Biker Ondřej Cink se stal jako první český jezdec mistrem Evropy v cross country v kategorii do 23 let. Závod v Moskvě dnes vyhrál o 14 sekund před Nizozemcem Michielem Van den Heijdenem.

Článek

Jednadvacetiletý Cink, který se chystá na olympijské hry v Londýně, se prosadil na evropském šampionátu v třiadvacítkách na stupně vítězů na čtvrtý pokus. Loni v Dohňanech byl pátý více než minutu od medaile. Tentokrát však potvrdil roli favorita, do které ho pasovaly i dvě vítězství v závodech Světového poháru v belgickém Houffalize a v Novém Městě na Moravě.

"Je to můj největší výsledek. Je to titul a to je nejvíc. Ale slavit asi moc nebudu, protože mě čekají dva svěťáky a mám šanci se posunout do čela celkového pořadí," řekl Cink serveru mtbs.cz.

Celý závod jel v čele. "Věděl jsem, že to bude krátký závod a že bych to měl vydržet ve svým tempu. Jednou jsem chtěl Itala pustit před sebe, ale nejel," uvedl český jezdec. Itala Luku Braidota setřásl v předposledním kole v jednom z výjezdů, ten pak v závěru neodolal náporu Van den Heijdena, předloňského juniorského mistra světa a letošního bronzového medailisty z MS v cyklokrosu do 23 let.

V závodě žen do 23 skončila Jitka Škarnitzlová desátá. Do terénu vjížděla po úvodní asfaltové pasáži jako první, což si později vyčítala. "Nechala jsem se prostě vyblbnout, byla jsem první, tak hurá jedem. Pak mi ale došly síly a bylo to takový jalový," řekla serveru mtbs.cz.

Titul získala devatenáctiletá Švýcarka Jolanda Neffová, která navázala na loňské prvenství mezi juniorkami.

Mistrovství Evropy v cross country horských kol v Moskvě:
Muži do 23 let:
1. Cink (ČR) 1:13:32, 2. Van den Heijden (Niz.) -14, 3. Braidot (It.) -17, ...13. Rauchfuss -2:43, 24. Paprstka -4:35, 27. Nesvadba (všichni ČR) -7:09.
Ženy do 23 let:
1. Neffová (Švýc.) 1:12:29, 2. Gorycká (Pol.) -8, 3. Terpstraová (Niz.) -56, ...10. Škarnitzlová (ČR) -6:26.

Reklama