Hlavní obsah

Kreuziger se v závodu Kolem Švýcarska posunul na druhé místo

Gossau

Český cyklista Roman Kreuziger se po sedmé etapě závodu Kolem Švýcarska posunul na průběžné druhé místo. Jezdec stáje Astana obsadil v dnešní časovce na 34,3 kilometru 16. pozici a vyšvihl se za vedoucího Ruie Costu. Portugalský závodník zvýšil díky dnešní osmé příčce svůj náskok na 50 sekund.

Foto: Astana cycling team

Roman Kreuziger

Článek

Z vítězství se radoval Kreuzigerův stájový kolega Fredrik Kessiakoff. Švédský závodník porazil o dvě sekundy časovkářského olympijského vítěze Fabiana Cancellaru. Domácí favorit tak i v druhé časovce letošního ročníku závodu Kolem Švýcarska vyšel naprázdno, v úvodním prologu získal jeho skalp Slovák Peter Sagan.

"Zajel (Kessiakoff) super. Jsme hrozně rádi, že se nám povedlo vyhrát etapu. Dobře jel i Kangert, který byl šestý. A já jsem se svým výkonem taky docela spokojený," pochvaloval si Kreuziger na svých internetových stránkách vydařený výkon celé stáje.

Zklamaný byl jen z toho, že nemohl časovku absolvovat se speciální protiskluzovou gumou na sedle. "Díky ní jsme hodně vylepšili posed. Jel jsem s tím všechny prology, časovky na Giru, ale dnes mi rozhodčí před startem řekli, že to zakázali používat," posteskl si s tím, že na sedle zase klouzal.

Zatímco Costa si dnes vypracoval slušný náskok, za Kreuzigerem je průběžné pořadí vyrovnané. Třetí Robert Gesink z Nizozemska zaostává za českým cyklistou o pět sekund, čtvrtý Španěl Alejandro Valverde ztrácí dalších devět vteřin.

"Koukám spíš před sebe než dozadu. Prvořadý cíl je udržet pódium, ale určitě je i šance bojovat o vítězství. Uvidíme, jak na tom bude Costa o víkendu v horách. Zítra je jen jeden kopec, v neděli je etapa těžší a pokusíme něco vymyslet," uvedl Kreuziger.

Druhý český cyklista na startu Zdeněk Štybar obsadil 27. místo. V průběžném pořadí si o jednu příčku polepšil, nyní mu patří 48. pozice.

V sobotu peloton čeká předposlední osmá etapa, která po 148,2 kilometru vyvrcholí stoupáním do Arosy.

Cyklistický závod Kolem Švýcarska (WorldTour) - 7. etapa (časovka 34,3 km):
1. Kessiakoff (Švéd.) 46:37 min., 2. Cancellara (Švýc.) -2, 3. Monfort (Belg.) -20, 4. Roy (Fr.) -25, 5. Gesink (Niz.) -27, 6. Kangert (Est.) -34, ...16. Kreuziger -1:16, 27. Štybar (oba ČR) -1:37.
Průběžné pořadí: 1. Costa (Portug.) 26:10:55, 2. Kreuziger -50, 3. Gesink -55, 4. Valverde (Šp.), 5. F. Schleck (Luc.) oba -1:04, 6. Danielson (USA) -1:12, ...48. Štybar -9:36.

Reklama