Hlavní obsah

Bruyneel po nové dopingové aféře kolem Armstronga nebude na Tour

Austin

Na cyklistické Tour de France bude chybět manažer týmu RadioShack-Nissan Johan Bruyneel. Vyhlášený belgický stratég se rozhodl závodu nezúčastnit kvůli čerstvému obvinění, že se podílel na dopingu Lance Armstronga. Bruyneel, který pomohl slavnému Američanovi ke všem sedmi triumfům na Tour, nechce svou přítomností vystavovat jezdce své stáje nepříjemným tlakům.

Foto: Alessandro Trovati, ČTK/AP

Johan Bruyneel (vpravo) a Lance Armstrong na snímku z roku 2005, kdy americký cyklista posedmé v řadě vyhrál Tour de France.

Článek

"Tour by měla být o úspěších závodníků a vzrušení z našeho skvělého sportu. Rád bych byl u toho, ale ve světle současných obvinění USADA by to bylo nevítané rozptylování mého týmu i všech účastníků Tour," uvedl Bruyneel, který je nejúspěšnějším týmovým manažerem v historii závodu. Podepsal se i pod dva tituly Španěla Alberta Contadora.

Americká antidopingová agentura (USADA) tvrdí, že má přes deset svědků z řad cyklistů a týmových zaměstnanců, kteří dosvědčí, že Armstrong během své kariéry dopoval. Z dopingových praktik obvinila i Bruyneela, tři lékaře a fyzioterapeuta.

Bruyneel i Armstrong, jenž čelí podezření z dopingu dlouhá léta, jakoukoli vinu odmítají. Cyklistovi právníci se v pátek, v poslední možný den desetidenní lhůty, vyjádřili k obvinění, které USADA vznesla.

Případ nyní bude řešit revizní komise

V jedenáctistránkovém dokumentu mimo jiné tvrdí, že organizace porušuje svá vlastní pravidla a také federální zákony. Jednou z námitek je, že USADA staví obvinění na důkazech, jež unikly do médií během vyšetřování stejné záležitosti, které americké úřady letos v únoru po dvou letech zastavily.

Případ nyní bude řešit tříčlenná revizní komise USADA, která rozhodne, zda jsou důkazy dostatečné pro formální obvinění. Pokud k takovému závěru dospěje, kauzou by se od listopadu zabývala tříčlenná arbitráž.

Čtyřicetiletý Armstrong, jenž definitivně ukončil cyklistickou kariéru na začátku loňského roku, se v poslední době vrátil ke sportu svého mládí triatlonu. Plánoval start na slavném Ironmanu na Havaji, ale kvůli vyšetřování USADA nesmí závodit.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články