Hlavní obsah

Kreuziger vyhlíží olympiádu a věří, že trať by mu mohla sedět

Poslední měsíc přípravy na vrchol sezony v podobě závodu na olympijských hrách v Londýně je před cyklistou Romanem Kreuzigerem. Česká jednička silničních závodů posledních let má po nedělním rozhodnutí svazu jistotu nominace a může už naplno spřádat plány pro klání v britské metropoli, kde touží uspět.

Foto: Sport.cz

Roman Kreuziger

Článek

Šestadvacetiletý rodák z Moravské Třebové má už olympijské zkušenosti z Pekingu před čtyřmi lety, kde dojel na 45. místě. "Peking byl splněným snem, teď už vím, co mě čeká," řekl dnes ČTK Kreuziger. "Olympijská vesnice, kde se potkávají sportovci z různých sportů na takové úrovni, to nejde nikde jinde zažít," těší se.

Speciální by podle něho mohla být i atmosféra během silničního závodu s hromadným startem, do něhož nastoupí s Janem Bártou. "Z pozice favorita pojede domácí Mark Cavendish, navíc Londýn je kousek a hodně lidí odsud se tam dostane. Nebude to jako v Pekingu, kde bylo všechno hlídané a ne na všechno člověk vzpomíná rád," připustil Kreuziger.

Olympijská trať by mu mohla sedět

Věří, že okruh pro olympijskou trať by mu mohl sedět, i když si ho ještě nevyzkoušel. "Když se tam jelo loni, tak jsem se tam nedostal, ale viděl jsem ho na YouTube a mám také informace od Zdeňka Štybara, který si ho projel. Pojede se devětkrát okruh s dvou až tříkilometrovým kopcem, tak uvidíme, jak to dopadne," uvedl Kreuziger.

Závod považuje za specifický, i s ohledem na možné taktizování. "Týmy nebudou tak velké. Může se rozhodovat až ve finiši, ale také se třeba utrhne skupinka, těžko předpovídat."

Jaká bude jeho případná spolupráce s Bártou, zůstává otázkou. "Respektuji rozhodnutí svazu, i když nic nemění na tom, že bych raději jel se Zdeňkem (Štybarem). Jsme však dospělí," řekl Kreuziger. Očekává, že svoji roli sehraje i trenér René Andrle. "Bude i jeho úkolem, abychom k sobě případně našli cestu," dodal Kreuziger, jenž ještě před zveřejněním nominace prohlásil, že spolupráce s Bártou je nemožná.

Osobní cíl konkretizovat nechtěl

Osobní cíl konkretizovat nechtěl. "Má to svůj čas. Chci především odjet co nejlepší závod a podat co nejkvalitnější výkon, abych mohl odjíždět s čistým svědomím," řekl Kreuziger s tím. Kromě Cavendishe očekává útok na medaile především od Belgičana Philippa Gilberta a Slováka Petera Sagana. "Má skvělou sezónu, ale také náročnou a otázkou je, zda stihne nabrat síly," přemítal Kreuziger.

Nyní odpočívá a snaží se "dobít baterky". "Jezdím na horském kole, chodím na procházky, potřebuju si oddechnout a trochu zregenerovat," uvedl Kreuziger. Následovat bude trénink u Lago di Garda a závod Kolem Polska od 10. do 16. července. "Tam však pojedu bez ambicí, jen tak se zase trochu rozjet před olympiádou," řekl plány Kreuziger.

Rozporuplné pocity ze sezóny

Pak se bude ještě připravovat v domácím prostředí mezi Plzní a Šumavou. Do dějiště olympiády vyrazí na poslední chvíli pár dnů před závodem, který je na programu v sobotu 28. července. "Slavnostní zahájení vynechám, to by asi nebylo ideální den před závodem někde pět hodin stát." Hned na neděli plánuje zase odjezd. "Rád bych viděl i nějaké jiné sporty a snad to stihnu. Ještě uvidím, zda na to bude nálada třeba i v neděli," podotkl.

Na olympiádu by měl závodník stáje Astana, kde mu po sezoně končí smlouva, jet už s klidem ohledně své budoucnosti. "Mám určité náznaky, že Astana o mě i nadále stojí, ale vše řeší můj manažer. Před olympiádou bych měl mít jasno, ale to jsem původně měl mít už při Giru. Uvidíme. Stejně o tom podle smlouvy nemohu mluvit před 1. srpnem," uvedl.

Z dosavadního průběhu sezóny má rozporuplné pocity. "Prvním cílem bylo Tirreno - Adriatico, kde jsem byl třetí. Tím druhým pak Giro, kde jsem sice vyhrál etapu, ale z celkového umístění jsem nemohl být spokojený," řekl Kreuziger, který místo plánovaných stupňů vítězů skončil patnáctý. "Také jsem ale zase nasbíral dost bodů v Romandii a Kolem Švýcarska. Ještě mě čeká olympiáda a Vuelta, takže teprve uvidíme, jak sezonu budu hodnotit," řekl Kreuziger.

Reklama