Hlavní obsah

Kozubek se na Czech Cycling Tour oblékl do žlutého dresu

Stanislav Kozubek se oblékl po první etapě 4. ročníku závodu Czech Cycling Tour do žlutého trikotu vedoucího jezdce. Obhájce loňského prvenství byl členem vítězného celku Whirlpool-Author v úvodní týmové časovce na 25,9 kilometru.

Foto: Jan Brychta

Tým Whirlpool-Author ovládl časovku družstev v úvodní den Czech Cycling Tour.

Článek

Na startu největšího českého etapového závodu se v Uničově postavili jezdci 23 týmů. Hned první startující polský celek BDC-Marcpol v sestavě s loni druhým Dariuszem Baranowskim zajel velice slušný čas 28:25 a dlouho vévodil průběžné výsledkové listině. Nepřekonala jej ani Dukla Praha v čele s mistrem republiky Milanem Kadlecem, která byla pomalejší o deset sekund.

„Vojta Hačecký neměl dnes svůj den. Ačkoliv jindy je oporou, tak tentokrát odpadl hodně rychle. Navíc nám chyběl i Martin Bláha, který je tradičním tahounem, takže příliš spokojen nejsem,“ řekl trenér Dukly Praha Josef Kratina.

Polský tým překonali až nizozemští jezdci ze stáje Jo Piels, kteří byli rychlejší o 24 sekund a potom se pořadí měnilo až v samém závěru, kdy startovaly tři nejlepší celky z loňského roku. Ruská Itera Katuša, která jela pouze v pěti jezdcích, se první dostala pod 28 minut, když se jí časomíra zastavila na 27:58. Vzápětí cílem prolétli obhájci loňského vítězství z týmu Endura Racing, kteří byli o pět sekund rychlejší a čekalo se na čas posledního celku Whirlpool-Author, jež vloni jen těsně za Endurou zostal.

Sedmička nejlepší české stáje podala kompaktní výkon, přijela v kompletním složení a navíc ve skvělém čase 27:35, což znamenalo jasné vítězství. Páskou projel první Kozubek a to znamenalo, že se oblékl do žlutého trikotu pro nejlepšího jezdce průběžného pořadí.

„Jsem maximálně spokojen, jeli jsme podle představ. Z počátku jsem měl trochu strach, zda jsme nezačali až moc rychle, ale další kilometry ukázaly, že ne. Největšími tahouny družstva byli Kozubek, Bucháček a Hudeček,“ řekl v cíli spokojený trenér Otakar Fiala.

Jeho svěřenci vedli již na prvním mezičase na devátém kilometru, kdy měli před Endurou náskok tří sekund. „Ale rozhodující byla až závěrečná čtvrtina tratě. Po kopci na větru jsme dokázali zrychlit a vyhráli přesvědčivě,“ dodal Fiala poté, co ceny nejlepším předal bývalý slavný italský cyklista Francesco Moser, vítěz Giro d ´Italia z roku 1984 a mistr světa z roku 1977. Ten je čestným hostem Czech Cycling Tour.

Výsledky (časovka družstev 25,9 km):
1. Whirlpool-Author (Kozubek, Hudeček, J. Polnický, Jurčo, Bucháček, Paďour, Prete) 27:34, 2. Endura Racing +18, 3. Itera Katuša +23, 4. Jo Piels +26, 5. LKT Brandenburg +45, 6. Plussbank BMC +49.

Reklama