Hlavní obsah

Slovenský rychlík Sagan chce při premiéře na Tour získat zelený dres

Praha

Poprvé v kariéře pojede slovenský cyklista Peter Sagan slavnou Tour de France, ale přesto má smělé plány. Borec ze stáje Liquigas by rád zaútočil na nějaké etapové vítězství a láká ho i zelený dres pro nejlepšího muže bodovací soutěže.

Foto: profimedia.cz

Peter Sagan (vlevo) s dalšími hvězdami týmu Liquigas Ivanem Bassem a Vincenzem Nibalim (vpravo).

Článek

„Uzavřel jsem sázku se šéfem mého týmu, že vyhraju dvě etapy a zelený dres. Nebudu říkat, o co jsme vsadili, to prozradím, až když to vyjde,“ řekl Sagan slovenskému deníku Pravda.

Podle expertů by dokonce mohl hned v úvodu Tour v Lutychu obléknout žlutý dres lídra. „Prolog by mu měl sedět, klidně může vyhrát,“ uvedl český cyklista Roman Kreuziger z týmu Astana, který letos na Tour nejede. Dvaadvacetiletý Sagan vyhrál nedávno prolog při závodě Kolem Švýcarska. „Určitě budu chtít dosáhnout co nejlepšího výsledku,“ přiznal na svém webu.

„Má formu a podle mě určitě na Tour nějakou etapu vyhraje. V hromadných dojezdech bude pokaždé vpředu a je reálné, že ten zelený dres získá,“ myslí si Kreuziger, který se Saganem rok působil v Liquigasu. „Největším soupeřem v těch spurtech pro něj asi bude Cavendish, který je pořád jeden z nejrychlejších lidí světa. Ale Sagan má na to s ním bojovat,“ dodal Kreuziger.

Soupeře Sagan nesleduje

Sagan nebere spurty na Tour jen jako jeho souboj s Cavendishem. „Jsou tady i další skvělí závodníci. Co se týká Cavendishe, tak mám informace, že zhubnul a zlepšil se v kopcích. Jestli je to pravda, to se ukáže až na Tour,“ uvedla slovenská hvězda. „Ale já soupeře moc nesleduju, v první řadě se starám o sebe a svoje výkony.“

Tým nechá Saganovi dost volnosti, nevyvíjí na něj žádný tlak. „Na Tour pojede bez stresu a v první řadě sbírat zkušenosti. I kdyby nevyhrál jedinou etapu, tak se nic neděje. Chceme, aby rostl pomalu,“ prohlásil Mario Scirea, sportovní ředitel týmu Liquigas, kde Sagan nedávno podepsal smlouvu do roku 2014. Samozřejmě za vylepšených podmínek.

Cíl: Uspět v rovinatých etapách

Třítýdenní etapový závod jel poprvé vloni na Vueltě a hned vyhrál tři etapy. „V první řadě se musím podřídit týmové taktice. Je to tak, že bych se měl pokusit o nějaký dílčí úspěch. Vím, že na Tour je osm rovinatějších etap a když budu mít štěstí, mohl bych v některé uspět. Byla by to dobrá reklama pro tým. Ale když se to nepovede, nebudu kvůli tomu skákat z mostu,“ přiznal.

Šest dní po skončení Tour bude žilinský rodák startovat jako jediný Slovák v silničním závodě na olympijských hrách v Londýně. A tam patří do okruhu favoritů na zlato. „Nemám rád prognózy ani pasování na favorita. Vždycky se rozhoduje na silnici,“ řekl Sagan.

Rozhodně nechce kvůli olympiádě třeba předčasně ukončit Tour, jako to zvažují někteří jiní borci. „To mě vůbec nenapadlo. Teď mám v hlavě jen Tour a až skončí, začnu myslet na olympiádu,“ prozradil velký fanoušek italského motocyklisty Rossiho.

Reklama

Související témata: