Hlavní obsah

Bucháček oblékl žlutý trikot na Czech Cycling Tour

Praha

Žlutý trikot v etapovém závodu Czech Cycling Tour změnil ve druhé etapě majitele, nikoliv však stáj. Stanislav Kozubek z celku Whirlpool-Author jej v Prostějově přenechal svému týmovému kolegovi Tomáši Bucháčkovi.

Foto: Jan Brychta

Australan Zak Dempster z celku Endura Racing vítězí ve druhé etapě závodu Czech Cycling Tour.

Článek

Před královskou sobotní etapou čekalo na jezdce 147 kilometrů z Olomouce do Prostějova a všeobecně se očekávalo volnější tempo. Opak však byl pravdou. Hned od startu šlápli závodníci do pedálů naplno a ostře se jelo až do cíle, o čemž svědčí průměrná rychlost 43,7 km/hod.

Přibližně po hodině jízdy se vepředu vytvořila skupina 15 lidí, v níž nechyběl z českých jezdců mistr republiky Kadlec z Dukly Praha nebo Paďour z týmu Whirlpool-Author. Skupina ale získala jen malý, asi půlminutový náskok, a když ji po dvaceti kilometrech peloton dojížděl, zrodil se rozhodující únik.

Někteří jezdci z první skupiny, například Paďour, stačili opět do skupiny nastoupit, jiní, jako Kadlec, však ne. Dvojnásobné zastoupení v desítce jezdců měly pouze Whirlpool-Author v Paďourovi s Bucháčkem a také polská stáj BDC-Marcpol, kterou zastupovali Radosz a Rudnicki. Zlikvidovat únik se nejvíce snažili cyklisté Dukly Praha, ale u nikoho dalšího nenašli pochopení, takže uprchlíci svůj náskok ještě zvýšili a při vjezdu do závěrečného kola měli náskok téměř čtyřminutový.

Až v posledním okruhu dokázal peloton zmobilizovat síly, z náskoku ukrojil téměř dvě minuty, přesto si skupina bezpečně mezi sebe rozdělila umístění na stupních vítězů. Ve spurtu na dlouhé cílové rovince dokázal zrychlením v posledních stech metrech vybojovat etapový vavřín Australan Zak Dempster z celku Endura Racing, ale ani desetisekundová bonifikace jej do průběžného vedení neposunula, náskok z úvodní týmové časovky naopak stačil ke žlutému trikotu Bucháčkovi, který projel cílem devátý.

Přestože se dostal do čela pořadí, tak příliš se svým výkonem Tomáš Bucháček nebyl. „Nejelo se mi dobře, měl jsem špatné nohy,“ přiznal. „Zítra to bude strašně těžké, ale spravedlivé a vše se může přesypat,“ dodal nový lídr. „Dnes byl náš záměr nechybět v žádné skupině a to se dařilo. Škoda, že jsme nezískali etapové vítězství, ale důležitější je celkové pořadí,“ dodal loňský celkový vítěz Stanislav Kozubek.

Czech Cycling Tour - 2. etapa (Olomouc-Prostějov, 147 km)
1. Dempster (Austr./Endura racing) 3:21:41, 2. Kočetkov (Rus./Itera Katuša), 3. Radosz (Pol./BDC Marcpol), 4. Aasvoldt (Nor./Plussbank), 5. Rudnici (Pol./BDC Marcpol), ... 9. Bucháček, 10. Paďour (oba Whirlpool-Author) všichni stejný čas.
Průběžné pořadí
1. Bucháček 3:49:16, 2. Paďour stejný čas, 3. Dempster +9, 4. Kočetkov +12, 5. van Luijk (Niz./Jo Piels) +25.

Reklama