Hlavní obsah

Slovák Kováč zaskočil na Czech Cycling Tour všechny favority

Již pětatřicetiletý jezdec Dukly Trenčín Maroš Kováč, hájící barvy reprezentačního celku Slovenska, zaskočil ve třetí etapě Czech Cycling Tour všechny favority.

Foto: Jan Brychta

Slovenský cyklista Maroš Kováč vyhrál královskou etapu Czech Cycling Tour a užíval si pózování v dresu lídra s půvabnými hosteskami.

Článek

V královské horské etapě z Jeseníku do Šternberku, která měřila 195 kilometrů, zvítězil a v celkové klasifikaci se z desátého místa vyhoupl až na první a do závěrečného nedělního dějství se obleče do žlutého trikotu vedoucího jezdce. Na dosud prvního Tomáše Bucháčka (Whirlpoo-Author) má však má náskok pouhých sedmi sekund.

Na peloton čekala etapa s devíti horskými prémiemi a k tomu vedro kolem pětatřiceti stupňů. A stejně jako v pátek se závodilo hned od prvních kilometrů. Neustále byl někdo odjetý, ale v žádné ze skupin nebyl nikdo z cyklistů nejlepší české stáje Whirlpool-Author, kteří hájili žlutý trikot Bucháčka, takže neustále museli své soupeře sjíždět. „V tom byl právě náš dnešní problém. Chtěli jsme mít v každé skupině některého z našich jezdců, aby museli pracovat soupeři. A síly, které jsme museli vynaložit, pak chyběly v závěru a soupeři toho využili,“ přiznal trenér týmu Otakar Fiala.

Po čtvrté vrchařské prémii na Červenohorském sedle se vepředu vytvořila skupiny 45 jezdců a potom se vydal k sólovému úniku Petr Vakoč jezdící v barvách francouzské stáje CC Etupes. Iniciativa mu vynesla vítězství na dalších třech vrchařských prémiích, ale v cíli měl nakonec velkou ztrátu na nejlepší. Po rychlostní prémii v Bruntále si většina jezdců myslela, že je čeká odpočinková část, ale opak byl pravdou. Ujela skupina ve složení Pibernik (Slovin.), Hamelink (Niz.) a Rus Pachtušov.

Sotva se pelotonu podařilo uprchlíky dostihnout, tak po rychlostní prémii v Moravském Broumově na 156. kilometru nastoupil Kováč a krátce nato se za ním vydali Slovinec Polanc a de Beer z Belgie. Rázem měli minutový náskok a při průjezdu cílovou páskou ve Šternberku měli k dobru 1:10, ale před sebou ještě dva čtrnáctikilometrové okruhy. Zlikvidovat jejich náskok se snažili opět pouze cyklisté Whirlpool-Author, ale před závěrečným okruhem narostl náskok tria dvojnásobně a to již posouvalo do žlutého Kováče.

Z vedoucí skupiny odpadl nejdříve de Beer, později i Polanc a Kováč si jel sám pro etapový vavřín. Skupině se z náskoku podařilo ukrojit téměř minutu, ale i to bylo málo pro Bucháčka na udržení prvního místa v průběžném pořadí.

„Zda je ztráta žlutého trikotu zklamání? Je to sport a uvidí se, zda Kováč bude mít dost sil i zítra,“ neskládá zbraně Bucháček.

3. etapa (Jeseník-Šternberk, 195 km):
1. Kováč (SR) 5:17:52, 2. Polanc (Slovin./Radenska) +46, 3. Pauwels (Belg./Sunweb Revor) +1:56, 4. Pachtušov (Rus./ISD-Lampre Coninental), 5. Beckeringh (Niz./Rucanor-line) všichni +1:57,.
Průběžné pořadí:
1. Kováč 9:08:1, 2. Bucháček +7, 3. Paďour (oba Whirlpool-Author) +14, 4. Kočetkov (Rus./Itera-Katuša) +20, 5. van Luijk (Niz./Jo Piels) +38.

Reklama