Hlavní obsah

Sáblíková znovu otestuje formu na kole, čeká ji premiéra v etapovém závodě

Start rychlobruslařské šampionky Martiny Sáblíkové zpestří 25. ročník cyklistického závodu Tour de Feminin. Podnik druhé kategorie Světového poháru se pojede od čtvrtka do neděle v okolí Krásné Lípy na Děčínsku. Sáblíková sice na kole doplňkově jezdí už nějaký čas, ale etapový závod absolvuje poprvé.

Foto: Zdeněk Němec, ČTK

Rychlobruslařka Martina Sáblíková se neztratí ani v cyklistickém sedle, minulý měsíc na domácím šampionátu obsadila druhé místo v časovce

Článek

Startu dvojnásobné olympijské vítězky z Vancouveru, která se teprve ve středu vrátí z dovolené na Mallorce, by nemělo stát nic v cestě. "Zatím máme start stále v plánu," potvrdil ČTK trenér Petr Novák.

Do závodu, který zahrnuje čtyři klasické etapy, jednu časovku a jehož celková délka bude 423 kilometrů, jde s velmi skromnými ambicemi. "Martina přijede od moře, což není ideální na to jít rovnou do závodu, ale moc na výběr s ohledem na termíny nemáme a chceme, aby si to zkusila," uvedl Novák. "Na druhou stranu bude odpočatá. Doufám tedy, že netrénovala," dodal s úsměvem.

Z cyklistického sedla se přesune hned na led

"Bude to opravdu o tom si to hlavně osahat a vyzkoušet materiál. Jednou třeba na mistrovství světa pojede i závod s hromadným startem a někde se začít musí," prohlásil trenér. Připomněl také, že pokud jeho svěřenkyně vydrží v pelotonu celý závod, hned poté naváže znovu rychlobruslením. "Závod končí osmého, devátého odjíždíme zase na led," podotkl.

Závod ve Šluknovském výběžku s podtitulem O cenu Českého Švýcarska by mělo absolvovat minimálně 160 závodnic. Pro některé z nich navíc půjde o generálku na olympijský start v Londýně. "Z takového balíku mám trochu obavy, přeci jen na mistrovství republiky nás tolik nejezdí," přiznala spolupracovníkovi ČTK Sáblíková, která si místo na OH nezajistila.

Sama je plná očekávání, jak zvládne v sedle přes čtyři stovky kilometrů během krátké doby. Za celý letošní rok jich najezdila podle svého odhadu celkem 750. "Takovou porci kilometrů najezdím za měsíc, tady na to budu mít čtyři dny. Bude to mazec," uvedla Sáblíková.

Největší naděje vkládá do časovky

Chvíle trojnásobné nejlepší české sportovkyně roku by mohla přijít především v třetí etapě, jíž bude časovka v polské Bogatynii. Tu v minulosti ovládla například několikanásobná mistryně světa Hanka Kupfernagelová z Německa nebo Češka Lada Kozlíková. Ještě tentýž den odpoledne se pojede čtvrtá etapa v Rumburku.

Barvy národního týmu budou vedle Sáblíkové na Děčínsku hájit také nová česká šampionka Pavlína Šulcová, Jana Kyptová, Katarina Hranaiová, Tereza Trefná, Veronika Bláhová, Denisa Bartošová a Lucie Macíková, která loni závod dokončila jako jediná Češka na 84. místě.

Etapový závod Tour de Feminin patří v kalendáři Mezinárodní cyklistické unie UCI do seriálu druhé kategorie SP. V okolí Krásné Lípy se jezdí od roku 1988 a jeho první vítězkou se stala Radka Kynčlová. Nejvíce etap (15) vyhrála Kupfernagelová, loňský ročník ovládla Australanka Amanda Sprattová.

Reklama