Hlavní obsah

Greipel po pádu Cavendishe vyhrál ve spurtu 4. etapu Tour

Rouen

Čtvrtou etapu Tour de France s cílem Rouenu vyhrál německý spurtér André Greipel. Závěr 214 km dlouhé etapy poznamenal hromadný pád, do něhož se zapletl i mistr světa a favorit na etapový vavřín Mark Cavendish, jenž dojel do cíle odřený a s velkou ztrátou.

Foto: Jean-Paul Pelissier, Reuters

Němec André Greipel se raduje z vítězství ve 4. etapě na Tour de France.

Článek

Nehoda peloton rozdělila necelé tři kilometry před cílem. Z pádu profitovala stáj Lotto a její lídr pro spurty Greipel, kteří v té době byli v čele a ošemetné situaci se vyhnuli.

"Něco jsem za sebou zaslechl, ale v rychlosti 60 km v hodině nemáte moc času ohlížet se, co se děje za vámi," řekl Greipel po svém letošním čtrnáctém vítězství. "Pády jsou bohužel jednou z věcí, které k našemu sportu patří. Není to nic hezkého, ale myslím, že dnes zůstalo dost konkurence, kterou jsem musel porazit," dodal.

Brzy třicetiletý Greipel si dojel pro druhé vítězství na Tour v kariéře před italským veteránem Alessandrem Petacchim, třetí byl Nizozemec Tom Veelers. Jako pátý se přiřítil do cíle dvojnásobný etapový vítěz Peter Sagan ze Slovenska, jenž tak zvýšil svůj náskok v bodovací soutěži.

Cancellara dál ve vedení

Elitní britský spurtér Cavendish skončil po nehodě na rovném úseku na zemi spolu s několika dalšími jezdci. Do cíle dojel s potrhaným duhovým dresem, ale pouze s povrchovými zraněními. To potvrdil i jeho tým Sky s tím, že loňský vítěz bodovací soutěže bude v Tour rozhodně pokračovat.

V pomalém tempu projel páskou také lídr Fabian Cancellara, jehož pád zbrzdil. K incidentu však došlo v ochranné tříkilometrové zóně, takže Švýcar nemusel mít o své vedení strach.

Čtvrteční pátá etapa by opět mohla skončit hromadným spurtem, jede se většinou po rovině 196,5 km z Rouenu do Saint-Quentin.

Tour de France - 4. etapa: Abbeville - Rouen (214 km):
1. Greipel (Něm./Lotto) 5:18:32, 2. Petacchi (It./Lampre), 3. Veelers (Niz./Argos), 4. Goss (Austr./Orica), 5. Sagan (SR/Liquigas), 6. Cantwell (Austr./Saxo Bank), 7. Impey (JAR/Orica), 8. Boeckmans (Belg./Vacansoleil), 9. Boasson Hagen (Nor./Team Sky), 10. Perez (Šp./Euskaltel) všichni stejný čas.
Průběžné pořadí
1. Cancellara (Švýc./RadioShack) 20:04:02, 2. Wiggins (Brit./Team Sky), 3. Sylvain Chavanel (Fr./Omega Pharma Quick-Step) oba -7, 4. Van Garderen (USA/BMC Racing) -10, 5. Boasson Hagen -11, 6. Meňšov (Rus./Katusha) -13, 7. Evans (Austr./BMC Racing) -17, 8. Nibali (It./Liquigas) -18, 9. Hesjedal (Kan./Garmin), 10. Klöden (Něm./RadioShack) -19.

Reklama