Hlavní obsah

Slovák Sagan řádí na Tour de France jako tajfun. Vyhrál už třetí ze šesti etap

Není k zastavení! Slovenský cyklista Peter Sagan vybojoval v šesté etapě Tour de France už třetí vítězství ve slavném závodu. Při svém premiérovém startu potvrdil vynikající letošní formu i triumfem ve spurtu v Metách. Ve žlutém trikotu lídra zůstal vítěz prologu Švýcar Fabian Cancellara.

Foto: Jean-Paul Pelissier, Reuters

Slovenský cyklista Peter Sagan jede slavnou Tour de France poprvé, přesto slavil v pátek už třetí etapový triumf

Článek
Fotogalerie

Sagan se po středečním nezaviněném pádu opět prosadil na pódium, když osamocený přespurtoval na cílové rovince pětici jezdců týmu Lotto i s Němcem Andrém Greipelem, který vyhrál dvě etapy po sobě. Hattrick mu ale překazil mladý Slovák.

Po 207 kilometrech z Épernay do Met měl v závěru nejvíce sil a v přímém souboji dvou nejlepších jezdců sezóny Greipela porazil. Německý jezdec po dvou nehodách během dnešní etapy už neměl sílu Sagana zastavit, navíc ho z pádů limitovala zranění ramena a lokte.

"Je to neskutečné. Po první vítězné etapě jsem byl šťastný, ale teď už začínám být i já překvapený," řekl dvaadvacetiletý Sagan televizi Eurosport. "Před závěrečným finišem jsem si vytvořil dobrou pozici a pak jednoduše zdolal i ty nejlepší," dodal nadšeně.

Sagan se po dnešní etapě posunul do elitní desítky celkového pořadí, je průběžně osmý. Cancellara dorazil do cíle v hlavním pelotonu a nadále vede o sedm sekund před největším rivalem Britem Bradleym Wigginsem a Francouzem Sylvainem Chavanelem.

Pád postihl i hvězdy

Smůlu dnes měla řada favoritů. Do hromadného pádu, který rozdělil peloton asi 25 km před cílem, se přimotali britský mistr světa Mark Cavendish, vítěz Gira d'Italia Ryder Hesjedal nebo Fränk Schleck.

"K pádu došlo v rychlosti okolo 70 km/h a byli tam i cyklisté, kteří aspirují na celkové prvenství. Já jsem spadl včera, dnes zase jiní. Takový je sport a Tour především. Podobně měl dneska smůlu i Greipel," dodal Sagan.

Po rovinatých profilech čekají peloton v sobotu poprvé kopce. Etapa odstartuje v Tomblaine a po 199 km skončí v La Planche. Na závěr čeká cyklisty šestikilometrové stoupání na vrchol vysoký 1035 m.

Cyklistický etapový závod Tour de France:
6. etapa: Épernay - Mety (207,5 km):
1. Sagan (SR/Liquigas) 4:37:00, 2. Greipel (Něm./Lotto), 3. Goss (Austr./Orica GreenEdge), 4. Van Hummel (Niz./Vacansoleil-DCM), 5. Haedo (Arg./Saxo Bank), 6. Henderson (N. Zél./Lotto), 7. Petacchi (It./Lampre), 8. Paolini (It./Kaťuša), 9. Impey (JAR/Orica GreenEdge) všichni stejný čas, 10. Lancaster (Austr./Orica GreenEdge) -4.
Průběžné pořadí:
1. Cancellara (Švýc./RadioShack) 29:22:36, 2. Wiggins (Brit./Sky), 3. Sylvain Chavanel (Fr./Omega Pharma Quick-Step) oba -7, 4. Van Garderen (USA/BMC) -10, 5. Meňšov (Rus./Kaťuša) -13, 6. Evans (Austr./BMC) -17, 7. Nibali (It./Liquigas) -18, 8. Sagan, 9. Klöden (Něm./RadioShack) oba -19, 10. Monfort (Belg./RadioShack) -22.

Reklama

Související témata: