Hlavní obsah

První horská etapa Tour patřila Britům, ve žlutém je Wiggins

La Planche

První horskou etapu letošní Tour de France vyhrál britský cyklista Christopher Froome. Do žlutého trikotu lídra se po 7. etapě oblékl jeho krajan a kolega z týmu Sky Bradley Wiggins.

Foto: Stephane Mahe, Reuters

Brit Christopher Froome z celku Team Sky vyhrál první horskou etapu letošní Tour de France2.

Článek

Etapový triumf a žlutý dres byl odměnou za aktivitu britské stáje, která v závěrečném stoupání do cíle v La Planche des Belles Filles roztrhala hlavní skupinu. V kopci postupně odpadali jezdci jeden za druhým, až v závěrečných stovkách metrů bojovala po 199 km o vítězství jen čtveřice.

Jako první nastoupil obhájce loňského vítězství Cadel Evans z Austrálie, Froome však dokázal na jeho trhák zareagovat, předstihl ho a projel cílem s rukama nad hlavou. "Myslel jsem, že mě Cadel bude ještě pronásledovat, ale už na to neměl nohy. Snad už nás v příštích týdnech nepřekvapí. Vypadá to, že o vítězství budou budovat Bradley a on," uvedl Froome, jenž také získal puntíkovaný trikot pro vedoucího muže vrchařské soutěže.

Evans na něj ztratil dvě sekundy stejně jako Wiggins, jemuž třetí místo stačilo k posunu z druhé na první pozici v průběžném pořadí. Čtvrtý dojel s odstupem sedmi sekund Ital Vincenzo Nibali.

Wiggins tak převzal žlutý trikot od Fabiana Cancellary, jenž přesně před týdnem vyhrál prolog. Švýcar dnes ve stoupání nestačil a na nejlepší ztratil téměř dvě minuty. Druhé místo v průběžném pořadí patří s odstupem deseti sekund Evansovi, třetí je o dalších šest sekund zpět Nibali.

"Žlutý trikot byl mým dnešním hlavním cílem. O tom jsem snil už jako malý kluk," uvedl Wiggins, jenž je prvním Britem ve žlutém od Davida Millara v roce 2000. "Je jasné, že o vítězství už budou bojovat jen tři jezdci. Cadel, Nibali a já," řekl trojnásobný olympijský vítěz v dráhové cyklistice.

Úspěch v dnešní etapě pro něj byl o to sladší, že loni jeho šance vzaly za své po pádu právě v sedmé etapě. "Před rokem jsem byl v nemocnici v Chateauroux, teď jsem ve žlutém. Skvělý den," radoval se Wiggins.

V neděli čeká jezdce další horská etapa. Na 157,3 km z Belfortu do švýcarského Porrentruy je sedm stoupání.

Cyklistický etapový závod Tour de France
7. etapa, Tomblaine - La Planche des Belles Filles (199 km): 1. Froome (Brit./Sky) 4:58:35, 2. Evans (Austr./BMC), 3. Wiggins (Brit./Sky) oba -2, 4. Nibali (It./Liquigas) -7, 5. Taaramäe (Est./Cofidis) -19, 6. Zubeldia (Šp./RadioShack) -44, 7. Rolland (Fr./Europcar), 8. Brajkovič (Slovin./Astana) oba -46, 9. Meňšov (Rus./Kaťuša) -50, 10. Monfort (Belg./RadioShack) -56.
Průběžné pořadí:
1. Wiggins 34:21:20, 2. Evans -10, 3. Nibali -16, 4. Taaramäe -32, 5. Meňšov -54, 6. Zubeldia -59, 7. Monfort -1:09, 8. Roche (Ir./AG2R) -1:22, 9. Froome -1:32, 10. Rogers (Austr./Sky) -1:40.

Reklama