Hlavní obsah

Slováky pobláznila Tour jako MS v hokeji. Sagan je prostě šoumen, chválí krajan Velits

Je jedním z lídrů stáje Omega Pharma-Quick Step na letošní Tour de France. Slovenský cyklista Peter Velits však zaváhal v sobotní etapě s cílem na kopci a stejně jako řada favoritů ztratil. V exkluzivním rozhovoru pro Právo přesto doufá, že své současné dvacáté místo vylepší.

Foto: Jean-Paul Pelissier, Reuters

Takhle slovenský cyklista Peter Sagan oslavoval triumf v první etapě Tour de France

Článek

Zaskočily vás první kopcovité etapy?

Očekával jsem v nich víc, to je jasné. Hlavně v sobotu. Ta ztráta (2:50 minuty – pozn. red.) byla větší, než jsem předpokládal. Ale problémy měli i jiní. Byl to první těžký dojezd. Sice krátký, ale prudký kopec. Přišlo mi, že to byl pro spoustu lidí po těch rovinách šok. Viděl jsem, jak si řada z nich vystupuje. V neděli už jsem se cítil líp, ale stejně jsem nepřijel úplně s těmi nejlepšími.

Ztratili i další lídři vašeho týmu, Leipheimer a Chavanel. Zavládlo velké zklamání, když jste všichni vypadli ze hry o nejvyšší příčky?

Vedení týmu to bralo tak, že prostě nevyšel jeden den. Nikdo nenadával. Ještě máme půlku Tour před sebou, je tu dost horských etap a nemyslím si, že by pro nás bylo všechno ztracené. I když by samozřejmě bylo lepší mít o dvě minuty menší ztrátu. Dobrý impulz byla pondělní časovka, kde jsme skončili s Chavanelem oba v desítce a Martin byl dvanáctý se zlomenou rukou a defektem.

Peter Velits
Narozen: 21. února 1985 v Bratislavě
Výška/váha: 182 cm/65 kg
Týmy: Dukla Trenčín, Konica Minolta, Wiesenhof, Milram, HTC-Columbia, Omega Pharma-Quick Step
Největší úspěchy: mistr světa do 23 let v silničním závodě 2007, vítěz GP Gippingen 2009, 2. na Vueltě 2010 (vítěz dvou časovek), 19. na Tour de France 2011, vítěz Kolem Ománu 2012, mistr Slovenska v časovce 2012

Je podle vás ještě reálný skok do první desítky, na kterou ztrácíte něco přes tři minuty?

Určitě. Když jednou vyjedete nahoru úplně s těmi nejlepšími, jiní mohou mít špatný den a jsou schopni ztratit třeba šest minut během jedné etapy. Loni jsem měl super den v etapě do Alpe d'Huez. Skončil jsem čtvrtý a poskočil jsem asi o šest míst. Nikdo rozhodně nehází flintu do žita. Přijdou hory a na závěr hodně dlouhá časovka.

Byl před startem hlavním lídrem vašeho týmu Američan Leipheimer?

Nebylo to takhle dané, tým postavili kolem Leipheimera, Chavanela a mě. S tím, že si všichni tři můžeme jet svůj závod. Každý k sobě dostal jednoho člověka, který mu má nejvíc pomáhat. Já naštěstí svého bratra Martina.

Jaké to je mít po boku dvojče?

Nejlepší situace, jaká mohla nastat. Martin původně v nominaci na Tour nefiguroval, nebyl ani mezi náhradníky. Ale startoval na Giru, z něhož vypadl až těsně před koncem, a pak závodil až na mistrovství republiky, kde skončil v časovce hned za mnou. Zajel ji výborně. To podle mě našeho sportovního ředitele přesvědčilo, když potřeboval nahradit Vandenbergha. A vezměte si, že mohli vybírat z dvaceti lidí, což o něčem svědčí. Brácha má velké kvality.

Jste na sebe hodně zvyklí?

Funguje to super. Jezdíme spolu roky a přesně víme, co jeden nebo druhý potřebuje. On je pro mě nejlepší pomocník ze všech. Má spoustu zkušeností a stačí, když se mu pověsím za kolo. Vím, že mě vždycky doveze tam, kam potřebuju. Je velká výhoda mít ho v týmu.

Bydlíte spolu během Tour i na pokoji?

To je jasné. Kdybych tu byl sám, prožívám všechno úplně jinak. Vždycky jsme jezdili spolu. Nedovedu si představit, že bychom každý byli v jiném týmu a potkávali bychom se jako soupeři.

Jedete svou čtvrtou Tour, jste už na tomhle závodě zkušeným harcovníkem?

Že bych byl super zkušený, to říct nemůžu. Ale když na startu stojíte počtvrté, přece jen vás řada věcí nezaskočí. Pro Martina, který jede poprvé, je všechno úplně nové.

I letos poznamenala závod řada pádů. Dá se jim třeba zkušenostmi nějak předejít?

Někdy se tomu prostě nevyhnete a můžete jet Tour třeba podesáté. Když se někdo složí před vámi, nestihnete zareagovat. A můžete si dávat pozor, jak chcete. Potřebujete i štěstí, které zatím mám. Doufám, že vydrží až do cíle.

Co říkáte na dominanci Wigginse a jeho týmu Sky?

Od prvních etap jdou za svým cílem, všechny deklasovali i v časovce. Jsou hodně silní a je velmi pravděpodobné, že podobný scénář bude i dál. Wiggins bude zvyšovat náskok a na závěr si pojistí vítězství časovkou. Ale na druhou stranu, i on je jen člověk. Stačí jeden den krize a všechno může být pryč. Tour končí až v Paříži, takže mluvit o tom, že je všechno hotové, by bylo hodně předčasné. Tým Sky navíc bude stát spoustu sil, aby už od této doby drželi žlutý dres.

Jedním z hrdinů Tour je váš krajan Peter Sagan. Překvapuje vás?

Ani moc ne, letos má skvělou formu. Ale klobouk dolů před ním. Jede poprvé Tour a po polovině už má tři vyhrané etapy. Na rozdíl od nás s bratrem je Peter daleko větší šoumen, ale všichni si spolu máme pokaždé co říct. I při závodě v balíku občas pokecáme. Výsledky Sagana i to, že máme na Tour tři závodníky, jsou pro slovenskou cyklistiku tou nejlepší reklamou. Mám zprávy, že Slovensko žije Tour stejně tak, jako před pár měsíci žilo hokejem.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články