Hlavní obsah

Voeckler vyhrál v horách desátou etapu Tour a vládne vrchařům

Horskou desátou etapu Tour de France po dni volna vyhrál domácí cyklista Thomas Voeckler, který měl v závěru nejvíce sil z pětice uprchlíků. Po 194 kilometrech triumfoval velký oblíbenec francouzských fanoušků před Italem Michelem Scarponim a německým veteránem Jensem Voigtem, který je ve 40 letech nejstarším mužem v pelotonu.

Foto: Jean-Paul Pelissier, Reuters

Francouzský cyklista Thomas Voeckler, vítěz 10. etapy Tour de France

Článek

V čele celkového pořadí se nic nezměnilo, dál vede Brit Bradley Wiggins o téměř dvě minuty před obhájcem titulu Australanem Cadelem Evansem.

Cyklisty prověřilo přes sedmnáct kilometrů dlouhé stoupání

Voeckler si připsal třetí etapové vítězství na Tour a navíc se oblékl do puntíkovaného dresu pro nejlepšího vrchaře. Zajistil si ho prvenstvím na horské prémii na obávaném vrcholu Grand Colombier vysokém 1501 metrů, na který cyklisté stoupali přes 17 kilometrů.

"Šlo mi o trikot nejlepšího vrchaře, ale taky jsem chtěl vyhrát tuhle etapu. Všichni se mě ve stoupáních i sjezdech drželi za zády, ale když byl ten pravý čas ujet, tak jsem ujel. Byl to úžasný frmol, když jsem projel cílem," liboval si Voeckler.

Bývalý francouzský šampión byl ve skupině 25 uprchlíků, která se odpoutala z pelotonu asi třicet kilometrů po startu po útoku majitele zeleného trikotu pro nejlepšího spurtéra Slováka Petera Sagana. Jezdci v úniku, do kterého se zapojila řada známých jmen, si vypracovali sedmiminutový náskok. Kopce pak skupinu roztrhaly.

Belgická snaha o únik nevyšla

Několika trháky se pokusil o úspěch Belgičan Jurgen van den Broeck, ale jeho snaha byla marná. Neuspěl ani jeho krajan Dries Devenyns s nástupem čtyři kilometry před koncem. Voeckler si soupeře zkušeně pohlídal a v závěru je setřásl.

"Je mi třiatřicet, je to má desátá Tour a mám velkou radost z toho, co se mi dneska povedlo," uvedl člen stáje Europcar, který jel loni deset dní ve žlutém trikotu. Nakonec obsadil čtvrté místo.

Etapové vítězství bral Voeckler jako velkou satisfakci. Jednak prý téměř tři týdny bezprostředně před startem Tour nemohl jezdit na kole kvůli bolavému kolenu, které ho stále trápí. Navíc v úvodu závodu v Belgii čelil jeho tým zlostným reakcím fanoušků kvůli podezření z dopingu v loňském ročníku, které se objevilo krátce před začátkem Tour. "Byla to trochu odpověď na tohle," řekl.

Ve čtvrtek absolvují cyklisté další kopcovitou etapu, která má cíl v lyžařském středisku La Toussuire.

Cyklistický závod Tour de France:
10. etapa Macon - Bellegarde-sur-Valserine (194 km):
1. Voeckler (Fr./Europcar) 4:46:26, 2. Scarponi (It./Lampre) -3, 3. Voigt (Něm./RadioShack) -7, 4. L. Sánchez (Šp./Rabobank) -23, 5. Devenyns (Belg./Omega Pharma - Quick-Step) -30, 6. Casar (Fr./FDJ), 7. Martínez (Šp./Euskaltel), 8. Rolland (Fr./Europcar), 9. Van den Broeck (Belg./Lotto) všichni -2:44, 10. Fofonov (Kaz./Astana) -2:52.
Průběžné pořadí:
1. Wiggins (Brit./Sky) 43:59:02, 2. Evans (Austr./BMC Racing) -1:53, 3. Froome (Brit./Sky) -2:07, 4. Nibali (It./Liquigas) -2:23, 5. Meňšov (Rus./Kaťuša) -3:02, 6. Zubeldia (Šp./RadioShack) -3:19, 7. Monfort (Belg./RadioShack) -4:23, 8. Van den Broeck -4:48, 9. Roche (Ir./AG2R) -5:29, 10. Van Garderen (USA/BMC Racing) -5:31.

Reklama