Hlavní obsah

Brit Millar vyhrál nejdelší etapu Tour de France. Po devíti letech slaví triumf

Annonay
Aktualizováno

Britský cyklista David Millar vybojoval ve spurtu vítězství v nejdelší etapě letošní Tour de France. Ve finiši dvanácté etapy porazil Francouze Jeana-Christopha Perauda. Žlutý trikot bez potíží udržel jiný Brit Bradley Wiggins, který po 226 km do cíle v Annonay dojel v hlavním poli s osmiminutovou ztrátou na vítěze.

Foto: Jean-paul Pelssier, Reuters

Britský cyklista stáje Garmin-Sharp David Millar se raduje z vítězství v nejdelší etapě letošní Tour de France

Článek

Pětatřicetiletý Millar si v nejdelší etapě letošního závodu připsal čtvrtou dílčí výhru na Tour v kariéře a první od dvouletého trestu za doping, který dostal v roce 2004. Jezdec stáje Garmin navázal na triumfy z let 2000, 2002 a 2003.

"Mám dopingový škraloup, ale teď už jsem čistý. Proto chci všem ukázat, že je možné na Tour vyhrávat i bez dopingu. Chci, aby lidé našemu sportu věřili. Cyklistika se hodně změnila a byl bych rád, kdyby to lidé pochopili," řekl Millar.

"A dnešní vítězství pro mě hodně znamená také proto, že přesně před 45 lety zemřel Tommy Simpson," připomněl Millar prvního britského mistra světa v silniční cyklistice, který zemřel vyčerpáním na Mount Ventoux při Tour v roce 1967.

Výhra jako náplast za smůlu

Pro Millarovu stáj byla výhra náplastí za smolný první týden na Tour, během kterého musel po pádu odstoupit vítěz Gira d'Italia Kanaďan Ryder Hesjedal a Američan Tom Danielson. "Prali jsme se s Tour od jejího začátku. A výhra je super. Chtěl jsem ukázat, že jsme pořád tady a naše stáj patří ke špičce," uvedl cyklista.

Millar se na letošní Tour stal po Wigginsovi, Christopheru Froomeovi a Marku Cavendishovi už čtvrtým britským vítězem. "Jsme na tom teď hodně dobře. Máme žlutý trikot, mistra světa a mě, starého psa, který teď vyhrál etapu. Jsme prostě nejlepší a náš olympijský tým musí nahánět hrůzu," přidal.

Na dalších místech se seřadili Španěl Egoi Martínez, Francouz Cyril Gautier a Chorvat Robert Kiserlowski. Trojice jezdců byla spolu s Millarem a Peraudem v úniku, ve kterém si vypracovali až třináctiminutový náskok.

Wiggins bez problémů udržel v čele průběžného pořadí náskok dvou minut a pěti sekund před krajanem a kolegou ze stáje Sky Froomem. Ital Vincenzo Nibali na třetí příčce ztrácí dalších 18 sekund.

Lídra ze stáje Sky nerozhodily ani menší spáleniny, které mu způsobily světlice fanoušků běžících vedle pelotonu. "Trefilo mě to do ruky a trochu popálilo, ale jinak jsem v pořádku," řekl Wiggins s tím, že spolu s dalšími cyklisty si nenechal nic líbit. "Oplatili jsme jim to několika hozenými bidony," uvedl.

Dohru u "zeleného stolu" měl souboj o zelený trikot. V průběhu etapy sice z prvního místa Petera Sagana sesadil Matthew Goss, australský jezdec ale při spurtu v cílové rovince slovenského rivala zablokoval a byl potrestán odpočtem 30 bodů. Sagan se před něj navíc posunul i v konečném pořadí etapy a v čele bodovací soutěže má před Gossem náskok 56 bodů.

Cyklistický etapový závod Tour de France - 12. etapa: Saint-Jean-de-Maurienne - Annonay Davézieux (226 km):
1. Millar (Brit./Garmin)5:42:46
2. Peraud (Fr./AG2R)stejný čas
3. Martínez (Šp./Euskaltel)
4. Gautier (Fr./Europcar)
5. Kiserlovski (Chorv./Astana)všichni -5
6. Sagan (SR/Liquigas)
7. Goss (Austr./Orica)oba -7:53
8. Hinault (Fr./AG2R)
9. Evans (Austr./BMC Racing)
10. Paolini (It./Kaťuša)všichni -7:54.
Průběžné pořadí:
1. Wiggins54:34:33
2. Froome (oba Brit./Sky)-2:05
3. Nibali (It./Liquigas)-2:23
4. Evans-3:19
5. Van den Broeck (Belg./Lotto)-4:48
6. Zubeldia (Šp./RadioShack)-6:15
7. Van Garderen (USA/BMC)-6:57
8. Brajkovič (Slovin./Astana)-7:30
9. Rolland (Fr./Europcar)-8:31
10. Pinot (Fr./FDJ)-8:51

Reklama