Hlavní obsah

Wiggins: Dopovat? To radši půjdu doplňovat zboží. Podvod se promíjí jen ve Francii a Itálii

Praha

Lídr letošní Tour de France Bradley Wiggins už má dost otázek kolem dopingu v cyklistice. Sám by prý nikdy zakázané látky neužil, protože by tím pošlapal vše, co je mu drahé. O svém názoru na doping se rozsáhle rozepsal ve svém sloupku v britském deníku The Guardian.

Foto: Stephane Mah, Reuters

Bradley Wiggins si vítězstvím v časovce pojistil vedení na Tour de France.

Článek

„Otázka nezní tak, proč bych nikdy nevzal doping, ale proč bych ho vůbec kdy měl brát. Pocházím z jiného prostředí než většina kluků. V britské cyklistice je jiná kultura, v níž je doping morálně neakceptovatelný. Je to jiné než například ve Francii a Itálii. Třeba Richard Virenque může být chycen při dopingu, dostat trest a stejně se vrátit jako národní hrdina," rozepsal se Wiggins.

Držitel žlutého trikotu na Tour si myslí, že by v případě přistižení z užívání nedovolených látek ztratil vše, čím dosud žil. Navíc by velká část hanby ulpěla i na jeho nejbližších.

„Ztratil bych vše. Svoji reputaci, živobytí, manželství, rodinu a také olympijské medaile a mistrovské tituly. Není to totiž jen o mně a Tour de France," uvedl britský cyklista s odkazem na to, že jeho manželka pořádá v Lancashire cyklistické závody a jeho tchán pracuje pro britskou cyklistiku.

„Jeho rodina už se pohybuje v cyklistice 50 let a tohle by pro ně všechny byla hrozná ostuda," pokračoval.

„Kdybych cítil, že potřebuju dopovat, radši hned zítra skončím, jezdil bych si už jen v neděli na kafíčko a pracoval bych v Tesku jako doplňovač zboží," napsal Bradley Wiggins.

Reklama

Související témata: