Hlavní obsah

VIDEO: Imbecilové! To je na kriminál. Cyklisté na Tour spílají vandalům s připínáčky

Vypadalo to na docela nudnou etapu Tour de France, ale nakonec se z prvního dobývání Pyrenejí na letošním ročníku slavného závodu vyklubal docela slušný skandál. Smolařem etapy byl bezpochyby obhájce prvenství Cadel Evans, jenž kvůli rozházeným připínáčkům na trati třikrát píchnul. Postižených však bylo mnohem víc a po dojetí do cíle pochopitelně dali průchod svým emocím.

Evansovo trápení s připínáčky

 
Článek

Propíchané kolo Cadela Evanse

„Kanadský žertík" neznámých sabotérů odneslo propíchnutou pneumatikou více než třicet závodníků. Kamery si všímaly především nešťastníka Cadela Evanse, který při stoupání na Mur de Peguere a následném sjezdu doplatil na rozházené připínáčky hned třikrát.

Nejprve zoufale poskakoval se svým kolem u krajnice při čekání na servisní vůz, který byl však daleko. Když u něho zastavil jeden z týmových kolegů, příliš mu nepomohl, protože měl také defekt. Napodruhé už vše sice klaplo, jenže ve sjezdu se to celé opakovalo. Tentokrát chtěl mechanik australskému závodníkovi pomoci tak vehementně, že při vylézání z auta spadl do příkopu.

Evansův stájový kolega z BMC John Lelangue po etapě soptil a neskrýval rozčarování z neznámých sabotérů. „Nevím, jaká slova pro ně použít. Je to na kriminál. Cyklisti už tak dost ve sjezdech riskují," nechápal Belgičan.

Chorvatský jezdec ve službách Astany Robert Kiserlovski si dokonce po pádu způsobeném připínáčky zlomil klíční kost. „Jsou to imbecilové. Co jiného k tomu říct," zlobil se zase ředitel závodu Jean-Francois Pescheux.

Ve Španělsku raději nechce závodit

Sám Evans nakonec incidentem nijak zaskočený nebyl. „Bohužel, svět je plný takových lidí. Když je nějaký velký cyklistický závod, lidé cítí příležitost získat z toho něco pro sebe. Ať už je to nějaký protest nebo snaha se nějak zviditelnit vedle někoho známého," posteskl si Australan.

„Ve Španělsku se mi to už dříve stalo. Proto tady nezávodím moc často. Už mě to stálo Vueltu i jiné závody. Je mi teď líto všech dobrých lidí ve Španělsku a přátel, které tady mám. Ale prostě tu jsou i lidé, kteří zašli příliš daleko," pokračoval.

S nepříjemným incidentem naopak kontrastovalo sympatické gesto fair-play od vedoucího závodníka Bradleyho Wigginse a jeho stáje Sky. Jakmile se lídr dozvěděl o trablích svého konkurenta, zpomalil a na Evanse počkal. Australan je tak alespoň teoreticky stále ve hře o obhajobu loňského prvenství.

Reklama