Hlavní obsah

Lucemburský cyklista Fränk Schleck měl při letošní Tour dopingový nález

Pau

Lucemburský cyklista Fränk Schleck měl podle Mezinárodní cyklistické federace (UCI) při letošní Tour de France pozitivní dopingový test na diuretika. Dvaatřicetiletý jezdec stáje RadioShack byl v průběžném hodnocení závodu dvanáctý.

Foto: Laurent Rebours, ČTK/AP

Cyklista stáje RadioShack Frank Schleck

Článek

"Dnes jsme informovali lucemburského jezdce Schlecka, že ve vzorku jeho moči ze 14. července byla nalezena zakázaná látka," uvedla v prohlášení UCI. Mladší bratr Andyho Schlecka, který na Tour kvůli zranění nestartuje, může v příštích čtyřech dnech požádat o analýzu B-vzorku.

Protože podobný nález automaticky nezpůsobí suspendování, přistoupila k tomuto kroku samotná stáj. Podle týmu je vyloučeno, že by diuretikum bylo v jakémkoliv přípravku, který používá. "Důvod přítomnosti látky je nám neznámý, a proto nejsme zatím schopni výsledek vysvětlit," řekl mluvčí stáje Philippe Maertens.

U podobných nálezů bývají kratší tresty a provinilec má rovněž větší šanci prokázat, že zakázanou látku nepožil úmyslně. Příkladem může být americká fotbalistka Hope Solová, která před týdnem nález zdůvodnila lékem na menstruační problémy a může odcestovat na OH.

Podle Maertense se po zjištění Schleck sám vydal na policejní stanici v Pau, aby nabídl spolupráci při vyšetřování. Zbytek stáje bude v závodu pokračovat.

I před týdnem přišlo při volném dni na Tour dopingové odhalení. Domácího jezdce Rémyho Di Gregoria a další dva muže zadržela při razii policie. Francouz byl provizorně vyřazen z týmu Cofidis a prokuraturou obžalován z trestného činu držení zakázaných látek.

Reklama

Související témata: