Hlavní obsah

Famózní Voecklerův únik na Tour. V Pyrenejích ovládl vražedná stoupání a vychutnal si triumf

Aktualizováno

Famózním způsobem ovládl šestnáctou etapu cyklistické Tour de France Francouz Thomas Voeckler. Na pyrenejských vrcholech s nejvyšším stoupáním letošního ročníku na slavný Tourmalet (2115 m) se nadechl k velkému úniku, který dotáhl až do cíle. Raduje se tak z druhého etapového triumfu v letošním ročníku a navíc si vybojoval zpět puntíkatý dres pro nejlepšího vrchaře. Žlutý dres i přes útoky konkurentů uhájil Brit Bradley Wiggins, který má na v pořadí druhého stájového kolegu Chrise Froomea náskok přes dvě minuty.

Foto: ČTK/AP

Zničený a šťastný Thomas Voeckler v cíli těžké pyrenejské etapy, v níž předvedl úžasný únik, který dotáhl až k vítěznému konci

Článek

Třiatřicetiletý Voeckler, který už během kariéry triumfoval na Tour ve čtyřech etapách, dnes dojel do cíle s náskokem jedné minuty a 40 vteřin před Dánem Chrisem Ankerem Sörensenem.

Jezdec stáje Europcar zaznamenal druhé dílčí vítězství v probíhajícím závodě a stejně jako v desáté etapě vyhrál po volném dnu, který poznamenala dopingová aféra. Tentokrát měl v pondělí pozitivní nález Lucemburčan Fränk Schleck.

Voeckler se navíc posunul do čela vrchařské soutěže, poté co dnes ovládl všechny čtyři horské prémie na 197 km dlouhé trase. "Pořád si ještě neuvědomuji, co se mi povedlo. Dokázal jsem něco, na co jsem se jako kluk díval v televizi," prohlásil.

První byl na Col d'Aubisque a Tourmaletu

Francouzský jezdec byl první jak ve dvou stoupáních nejvyšší kategorie na Col d'Aubisque a Tourmaletu, tak na následujících vrcholcích první kategorie (Col d'Aspin a Col de Peyresourde). "Dneska jsem měl v hlavě čtyři závody, každé stoupání bylo jedním z nich," uvedl Voeckler. "Jezdím v těchhle horách od devatenácti let a tady na těch kopcích znám každý centimetr," dodal.

Náročná etapa se naopak stala osudnou loňskému vítězi Tour Cadelu Evansovi. Australský cyklista stoupání nezvládl, v průběžné klasifikaci se propadl ze čtvrtého na sedmé místo a na Wigginse ztrácí už přes osm minut.

"Naděje na vítězství zhasla," řekl Evans, kterého trápily žaludeční potíže. "Když vás přepadnou dvě hodiny před startem, nemůžete dělat vůbec nic. Tour pro mě v podstatě skončila," dodal pětatřicetiletý Australan.

"Myslím, že se nedostaneme ani na stupně vítězů. Ale pořád jsme dva v nejlepší desítce a musíme bránit bílý trikot," přidal jeho kolega ze stáje BMC Tejay Van Garderen. Americký cyklista vede klasifikaci jezdců do 26 let a v celkovém pořadí se posunul před Evanse na šesté místo.

Wiggins dokázal odrazit dva útoky Nibaliho, ale s názory, že náročná etapa byla poslední šancí jeho konkurentů připravit ho o žlutý trikot, nesouhlasí. "Myslím, že se ještě nevzdali. Ještě ne," uvedl britský jezdec. "Odškrtli jsme si další den, ale zítra pokračujeme. Dneska nás docela prohnali a další výzvy budou zítra. Navíc sobotní časovka je v podstatě také horská etapa," prohlásil.

Tour de France - 16. etapa: Pau - Bagneres-de-Luchon (197 km)
1. Voeckler (Fr./Europcar)5:35:02
2. Sörensen (Dán./Saxo Bank)-1:40
3. Izagirre (Šp./Euskaltel)
4. Vinokurov (Kaz./Astana)oba -3:22
5. Feillu (Fr./Saur-Sojasun)-3:58
6. Voigt (Něm./RadioShack)-4:18
7. Martin (Ir./Garmin)
8. Stortoni (It./Lampre)
9. Caruso (It./Kaťuša) všichni-6:08
10. Ten Dam (Niz./Rabobank)-6:11.
Průběžné pořadí:
1. Wiggins74:15:32
2. Froome (oba Brit./Sky)-2:05
3. Nibali (It./Liquigas)-2:23
4. Van den Broeck (Belg./Lotto)-5:46
5. Zubeldia (Šp./RadioShack)-7:13
6. Van Garderen (USA/BMC)-7:55
7. Evans (Austr./BMC)-8:06
8. Brajkovič (Slovin./Astana)-9:09
9. Rolland (Fr./Europcar)-10:10
10. Pinot (Fr./FDJ)-11:43

Reklama