Hlavní obsah

TOUR OBRAZEM: První britský vítěz, kometa Sagan a připínáčky na silnici

Paříž/Praha

Devětadevadesát let čekali Britové na to, až jejich závodník vyhraje nejslavnější cyklistický závod Tour de France. Až v letošním roce se z vítězství radoval Bradley Wiggins, který letošní ročník jednoznačně opanoval. Druhé místo navíc získal Wigginsův kolega ze stáje Sky Christopher Froome. Tour vzbudila velký zájem i na Slovensku - postaral se o to Peter Sagan. Ohlédněte se s námi za právě skončenou Tour de France 2012.

Foto: Stephane Mahe, Reuters

Vítěz Tour de France 2012 Bradley Wiggins zdraví fanoušky v Paříži.

Článek
Fotogalerie

Fanoušky pobavil i netradiční oslavou svých vítězství.

Nepříjemný pád zažil Samuel Sánchez

Ve spurtu v závěru 12. etapy se Peter Sagan rozčiloval na Australana Matthewa Grosse, jenž Slovákovi překřížil ve spurtu dráhu.

Obrovskou aférou byly připínáčky na silnici. Smolařem byl Cadel Evans, který musel měnit kolo třikrát.

Propíchané kolo Cadela Evanse

Šest etap vydržel ve žlutém trikotu po vítězství v prologu Fabian Cancellara ze Švýcarska. Po první horské etapě ho ale z dresu lídra soutěže svlékl Wiggins, jenž si kanárkový trikot ponechal na těle až do závěrečné etapy s tradičním cílem na pařížské Champs-Elysées.

Ale letošní Tour nebyla pouze o Wigginsovi. Neméně zaujal i slovenský spurtér Peter Sagan, který vyhrál tři etapy. Nesportovní chování předvedli fanoušci kolem trati během 14. etapy, když po silnici rozházeli připínáčky. Největším smolařem byl loňský vítěz Cadel Evans, který musel měnit kolo třikrát a ztratil možnost bojovat o co nejlepší umístění. Dohromady na hloupý kanadský žertík doplatilo třicet závodníků.

Závod doprovázel znovu i dopingový skandál. Z Tour musel odcestovat Fränk Schleck ze stáje RadioShack. Závěrečnou etapu vyhrál Wigginsův kolega ze Sky Mark Cavendish, pro něhož to byl již 23. triumf na slavné Tour.

Ohlédněte se v galerii fotografií a videí za cyklistickou lahůdkou sezóny.

Reklama