Hlavní obsah

Contador se po dopingu vrátil do pelotonu a vyhlíží Vueltu i MS

Middelburg

Španělský cyklista Alberto Contador se po vypršení dvouletého trestu za doping, který mu byl zpětně udělen letos na začátku února, vrátil do profesionálního pelotonu. V dnešní úvodní etapě závodu Eneco Tour v Nizozemsku dojel s hlavním polem na 108. místě.

Foto: Michael Kooren, Reuters

Alberto Contador je zpět

Článek

Devětadvacetiletý Contador byl po svém prvním vystoupení po delší době s výkonem spokojený. "Mám z toho dobré pocity. Zvlášť, když vezmu v potaz, že nešlo o úplně ideální den, jímž načít můj návrat: etapa dlouhá přes 200 kilometrů, déšť, vítr a rovinatá trať," uvedl Contador po skončení etapy vedoucí z Waalwijku do Middelburgu.

Dvojnásobnému vítězi Tour de France sice teprve dnes vypršel trest, ale již vyhlížel závody ve zbytku roku, na nichž by rád bojoval o vítězství. "Moji týmoví kolegové mě dnes po celou dobu dobře chránili. Myslím, že tyto dny jsou pro mě dobré v tom ohledu, že získám rytmus pro Vueltu. Máme dobrý tým a věřím, že můžeme být velice úspěšní," prohlásil Contador.

Kromě Vuelty, jež začne 18. srpna a kterou sám vyhrál již v roce 2008, zároveň věří v účast na zářijovém mistrovství světa právě v Nizozemsku. "Nevím, jestli je tím správným slovem úleva, ale hrozně moc se těším na závodění, protože to je něco, co mám moc rád," uvedl ještě před startem závodu Contador na tiskové konferenci.

Pomohli přátelé a rodina

Španěl, který se vrátil do pelotonu v dresu stáje Saxo Bank, jejíž barvy naposledy hájil ještě před vynesením trestu v lednu na Tour de San Luis, věří, že vše špatné má již za sebou. Připustil, že poslední dva roky od pozitivního testu na clenbuterol, který měl během předloňské Tour de France, byly těžké.

"Říkalo se o mně cokoliv a nemělo to nikde žádné hranice. Naštěstí mám svou rodinu a přátele. Díky nim jsem nemusel vyhledat pomoc od profesionálů. Kuráž mi dodali někteří z nich," připomněl Contador, jehož vedení stáje zařadilo pro Vueltu na soupisku.

"Bylo to šest měsíců, které si budu navždy pamatovat," dodal Contador, jenž se prý během zmíněné doby nechtěl nikde vyskytovat příliš dlouho, a i proto měnil místa, kde se připravoval na návrat. Trénoval ovšem stejně intenzivně jako jindy.

"Občas jsem měl více vůle bojovat, v jiné dny zase méně, ale jsem unavený stejně jako v jiných letech v tomto období. Trénoval jsem tvrdě, abych se dostal do dobré kondice," ujistil Contador.

Okomentoval také krátce podstoupené dopingové kontroly v době, kdy nemohl jezdit závody. "Věřím v ten systém a věřil jsem po celou dobu. Prošel jsem úspěšně několika kontrolami v posledních měsících a nikdy jsem si nestěžoval, ale rád bych zároveň viděl, aby se pár věcí v tomto ohledu změnilo a zlepšilo," prohlásil Contador.

Reklama

Související témata: