Hlavní obsah

Agentura WADA žádá UCI o podporu při vyšetřování Armstronga

Montreal

Světová antidopingová agentura WADA vyzvala Mezinárodní cyklistickou unii (UCI), aby podpořila vyšetřování cyklisty Lance Armstronga, podezřelého z dopingu. Zároveň UCI požádala o poskytnutí veškerých dokumentů, které by mohly pomoci při vedení případu proti slavnému Američanovi.

Foto: Laurent Rebours, ČTK/AP

Lance Armstrong

Článek

WADA v úterý dopisem adresovaným prezidentu cyklistické unie Patu McQuaidovi požádala UCI, aby stáhla požadavek na převzetí soudní pravomoci v Armstrongově případu. Tu má nyní Americká antidopingová agentura USADA, ovšem UCI se domnívá, že náleží jí.

Ve snaze o zastavení celého vyšetřování a zbavení všech obvinění argumentuje stejným způsobem také Armstrong, sedminásobný vítěz Tour de France z let 1999 až 2005.

Světová agentura rovněž připomněla UCI, že řídící moc musí mít úřad, který porušení pravidel odhalil. A tím je právě USADA, jíž by měla být nyní UCI nápomocna, než aby vyšetřování sama mařila.

"UCI nemá v rámci svých řádů a pravidel žádné ustanovení, které by jí umožňovalo zasahovat do případu vedeného Americkou antidopingovou agenturou nebo požadovat důkazy, jež má USADA k dispozici," uvedl v dopise ředitel WADA David Howman.

USADA má údajně k dispozici 38 Armstrongových krevních vzorků odebraných mezi 16. říjnem 2008 a 30. dubnem 2012, které vykazují podezřelé výkyvy. Právě tyto vzorky prý byly hlavním motorem, který rozjel opětovné vyšetřování sedminásobného vítěze Tour de France.

Armstrong čelil během kariéry podezření z dopingu několikrát, ale obvinění vždy rázně popřel. Pokud by se však nyní prokázalo, o všech sedm titulů z Tour by mohl přijít.

Reklama

Související témata: