Hlavní obsah

Armstrong je novodobý Ježíš, píší v žurnalisté v Řecku

Londýn

K ukřižovanému Ježíšovi přirovnal řecký sportovní web sport.gr bývalého cyklistu Lance Armstronga, který dnes vzdal boj s obviněním z dopingu a přijde nejspíš o rekordních sedm vítězství na Tour de France.

Foto: Anthony Bolante, Reuters

Lance Armstrong přijde o všech sedm titulů z Tour de France.

Článek

"Apokathilosi!" napsal server u fotografie, kde si čtyřicetiletý Američan povoluje límeček u košile s kravatou v obleku. Autor podle agentury AP popsal Armstrongovu kapitulaci výrazem, který se v řečtině používá pro sundání Ježíše Krista z kříže.

Armstrong dnes oznámil, že po neúspěchu u soudu už nebude bojovat s obviněním z dopingu. Z užívání zakázaných látek ho nařkla Americká dopingová agentura USADA, která prý má několik svědků a 38 krevních vzorků, jež dokazují, že k triumfům na Tour v letech 1999 až 2005 mu pomáhal krevní doping EPO, testosteron, růstový hormon, steroidy a nepovolené transfuze.

Cyklistická bomba, píše L'Equipe

Armstrong dal svou rezignací zelenou disciplinárnímu procesu, který ho nejspíš připraví o všechny dosažené úspěchy. "Čeho je moc, toho je příliš," reagoval francouzský deník L'Equipe, který v minulosti Armstronga z dopingu také několikrát obvinil. "Cyklistická bomba. Lance Armstrong vzdal boj proti obvinění z dopingu," přidal britský Guardian.

"Celosvětová lež Lance Armstronga se provalila," napsal New York Daily News. "Nejde o to, že sportovci podvádějí kvůli tomu, aby byli větší, rychlejší a silnější. Jde o všechny ty lži, které říkají před tím, než je chytí. Od pálkařů v baseballu po Marion Jonesovou a Armstronga," dodal autor.

V mírnějším stylu referovala o případu čtyřicetiletého Američana italská Gazzetta dello Sport: "Armstrong vzdal. Přišel o 7 Tour." Podobný postoj zaujal také švédský Aftonbladet: "Přišel o všechny tituly z Tour."

Přijde Armstrong o popularitu?

"Koho zajímá, že Armstrong vzdal boj s obviněním z dopingu?" položil otázku americký server Sports Illustrated s poznámkou, že bývalý cyklista ukončil hru, kterou si nejspíš zasloužil prohrát. Pozastavil se však nad tím, jestli slavný jezdec přijde o popularitu a fanoušky.

"Asi nebude moct jezdit na dovolenou do Paříže, ale Francouze nejspíš nikdy neměl moc v lásce. USADA tvrdí, že podváděl proto, aby vyhrával závody. Armstrong říká, že léčil rakovinu. Myslím, že mnoho lidí bude radši věřit Armstrongovi," dodal.

Reklama