Hlavní obsah

Contadorovi těsně unikl triumf, sobotní etapu Vuelty vyhrál Valverde

Osmou etapu cyklistické Vuelty vyhrál Alejandro Valverde. Vyšel vítězně ze souboje španělských hvězd, které se utkaly o prvenství v závěru stoupání na 1550 metrů vysoký vrchol Collada de la Galina v Andoře. Po nástupu necelý kilometr před cílem se zdálo, že si první triumf po dopingovém trestu připíše Alberto Contador. V závěrečných sto metrech však neodolal nástupu Joaquima Rodrígueze a Valverdeho, který vyhrál druhou etapu v letošním ročníku.

Foto: Felix Ordonez, Reuters

Alejandro Valverde slaví, v závěru 8. etapy cyklistické Vuelty zdolal své španělské krajany Alberta Contadora i lídra závodu Joaquima Rodrígueze (vpravo).

Článek

"Chtěl jsem vyhrát, ale klobouk dolů před Alejandrem za jeho závěrečný spurt. Nejsem zklamaný. Užil jsem si jeden z nejkrásnějších dnů v kariéře," řekl Rodríguez, jenž si upevnil vedení v celkové klasifikaci.

Svůj náskok na Brita Christophera Froomea, jenž v závěru na španělské trio nestačil a dojel čtvrtý se ztrátou 15 sekund, zvýšil už na více než půl minuty. Třetí Contador zaostává o 40 sekund, za ním je Valverde s odstupem 50 sekund.

"Jsem realista: Froome a Contador jsou ve skvělé formě a v časovce jsou lepší než já. Abych vyhrál Vueltu, musel bych zajet životní časovku a doufat, že oni budou mít špatný den," zhodnotil Rodríguez své vyhlídky.

Froome, jenž s nejlepším triem ztratil kontakt až na posledním kilometru prudkého osmikilometrového stoupání se sklonem až 20 procent, byl rád, že nenabral větší ztrátu. "Časovka bude hodně důležitá, ale ty tři těžké horské etapy se budou počítat stejně tak," konstatoval bronzový olympijský medailista v časovce. Ocenil i výkon Contadora. "Má na to, aby vyhrál, ale bylo zajímavé sledovat, jak ho dojeli, když zaútočil. I favorité mají své limity. Ukázalo se, že Contador není neporazitelný," dodal Froome.

Valverde si těsné souboje užívá. "Jednou jsem to já, příště Alberto nebo Froome. Rodríguez mi řekl, že v závěru už není stoupání tak příkré, abych se nesnažil Contadora dojet, když zaútočil. Držel jsem se jeho rady i jeho samotného až do konce. A pak jsem kolem něho proklouzl," uvedl šampion Vuelty z roku 2009.

"Na konci mi chybělo trochu víc síly, ale jinak jsem spokojený, jak to dopadlo. Utrhli jsme Froomea, což bylo důležité," prohlásil Contador. "Jede se mi dobře, ale ne super. Rád bych vyhrál, ale soustředil jsem se na Froomea spíš než na Alejandra a Joaquima, když mě dotahovali. Mně jde o výsledek v Madridu, ne tady," prohlásil vítěz Vuelty z roku 2008.

Zdeněk Štybar dojel na 138. místě se ztrátou více než 15 minut, František Raboň na 166. příčce zaostal za Valverdem o téměř 20 minut. V celkovém pořadí patří Štybarovi 69. pozice, Raboň je na 170. místě.

Cyklistický závod Vuelta:
8. etapa: Lleida - Collada de la Galina (175 km):
1. Valverde (Šp./Movistar) 4:06:39 hod.,
2. Rodríguez (Šp./Kaťuša),
3. Contador (Šp./Saxo Bank) všichni stejný čas,
4. Froome (Brit./Team Sky) -15,
5. Moreno (Šp./Kaťuša) -23,
6. Intxausti (Šp./Movistar),
7. Anton (Šp./Euskaltel) oba -33,
...138. Štybar -15:41,
166. Raboň (oba ČR/Omega Pharma-Quick-Step) -19:48.
Průběžné pořadí:
1. Rodríguez 29:59:35,
2. Froome -33,
3. Contador -40,
4. Valverde -50,
5. Gesink (Niz./Rabobank) -1:41,
6. Moreno -1:48,
7. Roche (Ir./AG2R) -2:14,
...69. Štybar -33:33,
170. Raboň -1:06:02.

Reklama