Hlavní obsah

VIDEO: Neplačte pro mě, vzkázal věrným fandům Armstrong

Aspen

Legendární cyklista Lance Armstrong se poprvé od chvíle, kdy vzdal boj proti dopingovým obviněním, objevil na veřejnosti. V sobotu se v coloradském Aspenu zúčastnil závodu horských kol. V náročném terénu dorazil po 58 kilometrech jako druhý. V cíli nešetřil úsměvy a vzkazy věrným fanouškům. „Neplačte pro mě,“ zněl ten hlavní.

Lance Armstrong Video: Reuters

 
Článek

Čtyřicetiletý závodník navzdory kontroverzím působil uvolněně. Zkrátka nasedl na kolo a ujistil své fanoušky, že není třeba ničeho litovat. To vše pouhý den poté, co americká antidopingová agentura USADA rozhodla, že ho zbaví sedmi titulů z Tour de France a navíc mu zakázala jakékoliv závody po zbytek života.

„Budu v pohodě, nikdo pro mě nemusí truchlit. Mám pět skvělých dětí a úžasnou ženu. Ani mou nadaci ten rozruch nijak nezasáhl. Myslím, že lidé chápou, že toho mám na práci hodně i do budoucna. Na to se nyní zaměřím a věřím, že mě v tom lidé podpoří,“ uvedl Armstrong v cíli. Jeho slova nejspíše potvrzuje i fakt, že Armstrongova nadace Livestrong přijala v pátek dvacetkrát více peněz, než je běžný denní průměr.

Navzdory tomu, že hodil ručník do ringu, v Aspenu Armstrong znovu zdůraznil, že je nevinný a veškeré dění označil za hon na čarodějnice. „Teď už si chci jen užívat a zůstat fit. O závodění nejde. Dnes jsem si třeba užil krásný den na jednom z nejkrásnějších míst na světě. A na těžkém okruhu si dal pořádně do těla,“ prohlásil legendární cyklista. „Některým to možná přijde podivné, že zrovna takhle trávím volný čas. Ale opravdu jsem si to užil.“

Pro svého sobotního přemožitele, šestnáctiletého teenagera Keegana Swirbula, zůstává stále hrdinou a sedminásobným vítězem Tour. „Je to neuvěřitelné, strašně moc jsem chtěl tenhle závod vyhrát,“ uvedl Swirbul. Armstrong mu pak v cíli vysekl poklonu: "Je úžasné, když vám takhle nakope šestnáctiletý kluk. O budoucnost cyklistiky nemusíme mít strach."

Reklama

Související témata: