Hlavní obsah

Rodríguez opět Contadorovi odolal a zvýšil vedení na Vueltě

Španělský cyklista Joaquim Rodríguez odolal i v 16. etapě Vuelty atakům krajana Alberta Contadora a před volným dnem zvýšil svůj náskok v čele průběžného pořadí na 28 sekund. Třetí náročnou horskou etapu během tří dnů se závěrečným prudkým stoupáním do lyžařského střediska Valgrande-Pajares vyhrál Ital Dario Cataldo.

Foto: Miguel Vidal, Reuters

Ital Dario Cataldo ze stáje Omega Pharma-Quickstep se raduje z vítězství v 16. etapě Vulety

Článek

Sedmadvacetiletý člen týmu Omega Pharma-Quick-Step si připsal první vítězství na Grand Tour po více než stokilometrové jízdě v úniku. Do cíle dojel po 185 km na hranici absolutního vyčerpání s náskokem sedmi sekund před dalším uprchlíkem Thomasem de Gendtem z Belgie.

Za oběma jezdci bez ambicí na celkové umístění se odehrával další z dramatických soubojů o červený trikot. Stejně jako v minulých dnech se druhý muž průběžného pořadí Contador pokoušel opakovanými nástupy setřást lídra Rodrígueze, ten se ho však dokázal udržet.

Naopak v závěrečných desítkách metrů lídr týmu Kaťuša Contadorovi mírně poodjel a včetně bonusu za třetí místo zvýšil náskok v čele na bezmála půl minuty. Jako pátý dojel další Španěl Alejandro Valverde a pojistil si celkové třetí místo.

Hlavním cílem bylo přežít

Rodríguez si dobře uvědomoval, že má za sebou hodně důležitý krok směrem k celkovému vítězství. "Mým hlavním cílem bylo přežít ty tři horské etapy v severním Španělsku jako lídr a odpíchnout se od toho. Stále nás čeká ještě šest dnů, ale sekundy, které jsem dnes na své rivaly získal, mi hodně pomůžou. To nejtěžší z Vuelty je za námi," řekl třiatřicetiletý Rodríguez.

Jeho rival Contador navzdory marným atakům v kopcích odmítl předčasně přiznat porážku. "Joaquim je hodně silný, nemohl jsem ho setřást. Ale ještě není konec," uvedl dvojnásobný vítěz Tour de France, jenž se vrací po trestu za doping.

Poslední reálnou Contadorovou šancí na zvrat v závodě bude předposlední sobotní etapa, jež končí stoupáním na Bola del Mundo. "Jen si přeju, aby se změnilo počasí. Jsem v kopcích lepší, když je zima a prší," dodal vítěz Vuelty z roku 2008.

Čeští cyklisté Zdeněk Štybar a František Raboň dojeli v druhé stovce s odstupem více než půl hodiny za svým stájovým kolegou Cataldem. Dvojnásobný mistr světa v cyklokrosu Štybar je ve své premiéře na velkém třítýdenním závodu osmdesátý, Raboňovi patří 153. pozice.

"Závěr byl příšerně tvrdý, já to dojel v grupettu. Ale Dario dokázal fantastickou věc a jeho triumf určitě zvedne morálku celého týmu," uvedl na svém webu k triumfu italského spolujezdce Štybar.

"Jsem úplně mrtvý. Dnes jsme strávili ještě dost času při transferech, které jsou tu poměrně dlouhé. K tomu pozdní večeře, do postele jde člověk dost pozdě. Kdo tohle nikdy nejel, nedokáže si představit, co všechno takový závod obnáší," dodal.

Po dni volna čeká ve středu na cyklisty spíše rovinatější etapa s jedním stoupáním třetí a dvěma druhé kategorie ze Santanderu do Fuente Dé.

Cyklistický etapový závod Vuelta - 16. etapa: Gijón - Valgrande-Pajares (185 km):
1. Cataldo (It./Omega Pharma-Quick-Step)5:18:28
2. De Gendt (Belg./ Vacansoleil)-7
3. Rodríguez (Šp./Kaťuša)-2:39
4. Contador (Šp./Saxo Bank)-2:41
5. Valverde (Šp./Movistar)-2:58
6. Quintana (Kol./Movistar)-3:24
7. Antón (Šp./Euskaltel)-4:07
8. Talansky (USA/Garmin)-4:15
9. Ten Dam -4:18-4:18
10. Gesink (oba Niz./Rabobank)-4:21
123. Štybar-31:06
145. Raboň (oba ČR/Omega Pharma-Quick-Step)-34:24
Průběžné pořadí:
1. Rodríguez63:38:24
2. Contador-28
3. Valverde-2:04
4. Froome (Brit./Team Sky)-4:52
5. Moreno (Šp./Kaťuša)-6:58
6. Gesink-7:28
7. Talansky-8:28
8. Ten Dam-9:00
9. Antón-9:11
10. Roche (Ir./AG2R)-11:44
80. Štybar-1:40:17
153. Raboň-2:32:20

Reklama