Hlavní obsah

Kulhavý a spol. medaili ve štafetě nezískali, byli diskvalifikováni

Saalfelden

Snili o medaili, ale nakonec se kvartet českých bikerů krčil až na dně výsledkové listiny s poznámkou DSQ. Nevyšla jim předávka mezi třetím a čtvrtým úsekem a tým s finišmanem Jaroslavem Kulhavým, olympijským vítězem v cross country z Londýna, byl diskvalifikován.

Foto: Jan Němec/mtbs.cz

Jaroslav Kulhavý (vlevo) vyráží na trať v závodě štafet na mistrovství světa.

Článek

Aby mohl vždy vyrazit na trať další člen týmu, musí si s předchozím závodníkem viditelně plácnout dlaní v předávací zóně. V pořadí třetí junior Martin Stošek však plácnutí s Kulhavým napoprvé neuskutečnili a podařilo se jim to až na konci zóny před zraky rozhodčího. Oba navíc už v té době byli v pohybu, což je v rozporu s pravidly.

„Měl jsem pocit, že jsem Jardu škrtnul, ale bohužel nám to neuznali,“ řekl Martin Sošek, který na třetím úseku vytáhl štafetu na šesté místo. Každý z kvarteta absolvuje jedno kolo. Když do něj vyrážel Kulhavý, jeho zakroucení hlavou po (ne)předávce už hovořilo za vše. „Tušil jsem, že je zle. Možná jsem měl dělat jakoby nic a normálně jet, pak by to možná nechali být. Ale tyhle věci se prostě stávají, na Martina se rozhodně nezlobím. Řekl jsem mu, že se nic neděje,“ prohlásil Kulhavý.

„I kdyby bylo všechno v pohodě a já jel na sto procent, tak jsme na medaili stejně nedosáhli a byli bychom čtvrtí. Takhle jsem se trochu šetřil a aspoň jsem si vyzkoušel trať,“ zůstával nad věcí krátce poté, co projel cílem na sedmém místě, ale brzy u českého týmu svítilo DSQ. Titul nakonec brali letošní mistři Evropy Italové v čele s bronzovým medailistou z olympiády Fontanou.

Výsledky - štafety:
1. Itálie (Fontana, Schmid, Lechnerová, Braidot)51:54
2. Francie (Sarrou, Koretzky, Bressetová, Marotte)+1
3. Německo (Schulte, Frey, Spitzová, Fumic)+1:23
...
Česko (Cink, Nash, Stošek, Kulhavý)diskvalifikováno.

Reklama