Hlavní obsah

Bývalý cyklista Armstrong nesmí startovat na maratónu v Chicagu

Bývalý americký cyklista Lance Armstrong nesmí na začátku října běžet maratón v Chicagu. Pořadatelé zákazem startu reagovali na fakt, že čtyřicetiletý sportovec odmítl pokračovat v boji o své očištění z podezření z dopingu a přijde kvůli tomu mimo jiné o sedm titulů z Tour de France.

Foto: Anthony Bolante, Reuters

Lance Armstrong

Článek

"Lance měl běžet jako součást charitativního týmu své nadace Livestrong. Jedna z našich spolupracovnic to sdělila pořadatelům, ale ti odpověděli, že běžet nemůže," napsal agentuře Reuters Armstrongův mluvčí Mark Higgins.

Americká antidopingová agentura USADA otevřela nové stíhání Armstronga v červnu a na konci srpna ho navrhla zbavit všech titulů od roku 1998 a doživotně ho distancovala z cyklistických závodů. Postup chicagských pořadatelů je prý logický. "Taková jsou pravidla pro všechny potrestané sportovce, ať jsou známí, nebo ne," uvedla USADA.

"Když se pan Armstrong rozhodl nezpochybňovat veřejně zdrcující důkazy o svých podvodech, byl si dobře vědom, že se tím stává i nezpůsobilým startovat na atletických akcích světového formátu, jako je maraton v Chicagu," píše agentura v prohlášení.

Armstrong, jehož nadace Livestrong už vydělala milióny dolarů pro lidi, kteří přežili rakovinu, vždy doping odmítal. Podle pořadatelů maratonu oficiální přihlášku do Chicaga ani nepodal, byla by ale skutečně odmítnuta.

Reklama