Hlavní obsah

Kulhavý vrazí milióny za olympiádu do baráku a podpoří mladé bikery

Praha

Biker Jaroslav Kulhavý dostal za olympijské zlato od Českého olympijského výboru prémii milión a půl, v úterý obdržel šek na dalších půl miliónu korun od Českého svazu cyklistiky. Peníze se však u vítěze cross country z Londýna moc dlouho neohřejí.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Šéf komise horských kol Českého svazu cyklistiky Petr Marek (vlevo) předává Jaroslavu Kulhavému šek na půl miliónu korun.

Článek

„Myslím, že to bude rychlý. V Ústí nad Orlicí stavím barák, takže investice je jasná. Už se blížím do finále, peníze asi použiju na výbavu, nějaké dokončovací práce a terénní úpravy. Teď jsem sice kvůli olympiádě a mistrovství světa trochu ve skluzu, ale do vánoc bych se rád nastěhoval,“ řekl Kulhavý, který zatím bydlí v domku s rodiči.

Kromě dostavby domu hodlá část peněz použít i na nový projekt, který realizuje s trenérem Viktorem Zapletalem. „Chceme vytvořit něco na podporu cyklistiky u nás. Měli bychom z těch současných úspěchů něco vytěžit. Když si vzpomenu na dobu šest let zpátky, bylo českým maximem nějaké třicáté místo na svěťáku. Teď máme hodně dobrých výsledků a nemyslím jen sebe. Nahoru jdou i mladí jako třeba Ondra Cink,“ řekl na adresu čerstvého mistra světa do 23 let.

Rád by založil bikovou školu

Je rád, že horská kola zažívají v Česku stále větší boom. „U nás nejvíc lidí aktivně nehraje fotbal, ale jezdí na kole. Biky rozhodně mají budoucnost a je třeba vymyslet něco pro mladé. Rád bych na svoje jméno založil nějakou bikovou školu nebo třeba tým pro perspektivní závodníky,“ prozradil Kulhavý.

„Uvažujeme o tom už dva roky. Původně jsme měli takový skromnější projekt, že najdeme jednoho šikovného žáčka a předáme mu to tréninkové know-how, abychom umožnili talentům jít cestou bez chyb. Ale teď bychom to rádi trochu povýšili na větší počet lidí,“ řekl trenér Kulhavého Viktor Zapletal.

Český olympijský vítěz zakončil sezónu třináctým místem na mistrovství světa, přesto si zatím zaslouženého volna neužívá. „Na kole ještě normálně trénuju, mám nějaké exhibice. V neděli startuju na závodě v Brně, kromě toho musím vyřešit zdravotní problémy se zuby, dýcháním a zády. Než si dám úplné volno, rád bych to zvládnul,“ poodhalil svůj program.

Reklama