Hlavní obsah

König vyhrál královskou etapu Kolem Británie

Caephilly

Cyklista Leopold König vyhrál královskou šestou etapu závodu Kolem Británie. Český jezdec německé stáje NetApp ve finiši kopcovitého úseku dlouhého 189,6 kilometru zvítězil o dvě sekundy před domácím Jonathanem Tiernanem-Lockem, jenž poskočil před závěrečným víkendem do čela celkového pořadí.

Foto: Jan Brychta, ČTK

Český cyklista Leopold König

Článek

König vybojoval ve Walesu první individuální vítězství v letošní sezoně, kterou mu pokazilo zranění zad, kvůli němu přišel o start na Giru d'Italia. Čtyřiadvacetiletý závodník dokázal zachytit útok Tiernana-Lockeho 14 km před cílem při stoupání na kopec Caerphilly Mountain, v následném sjezdu se za ním držel v závěsu a v závěru ho těsně porazil.

Vítězstvím naznačil dobrou formu před nadcházejícím světovým šampionátem v Nizozemsku. V celkovém pořadí se König posunul na 12. místo, na lídra závodu má však velkou ztrátu pěti minut.

"Dneska všechno klaplo, etapa nám vyšla přesně podle plánu. Leo prodal svou formu, jel takticky velmi chytře. Odrazil všechny útoky a nenechal se vyvést z míry," pochválil českého cyklistu sportovní ředitel NettAppu Enrico Poitschke. "Mám velkou radost, že se dočkal výhry po té první půlce sezony, v které ho srazilo zpět zranění," uvedl.

Tiernan-Locke díky bonifikaci za druhé místo vylepšil dosavadní šestou pozici v průběžné klasifikaci a získal náskok 13 sekund před Australanem Leighem Howardem. Sedmadvacetiletému Britovi sice uniklo čtvrté etapové vítězství v sezoně, má však velkou šanci navázat na své letošní celkové triumfy v etapových závodech Kolem Středozemního moře, Tour du Haut Var a Kolem Alsaska.

Ze závodu Kolem Británie dnes odstoupila domácí hvězda Bradley Wiggins. Vítěz Tour de France a olympijský šampion z časovky má potíže se žaludkem.

Cyklistický závod Kolem Británie - 6. etapa (189,6 km):
1. König (ČR) 4:38:02
2. Tiernan-Locke (Brit.) -2
3. Haas (Austr.)
4. Caruso (It.)
5. Rowe (Brit.)
6. Voss (Něm.) všichni -19
...27. Bárta (ČR) -1:30.
Průběžné pořadí:
1. Tiernan-Locke 25:16:57
2. Howard (Austr.) -13
3. Haas -18
4. Van Poppel (Niz.) -20
5. Caruso -23
6. Jones (USA) -33
...12. König -5:00
29. Bárta -13:02.

Reklama

Související témata: