Hlavní obsah

VIDEO: Sáblíková na MS upadla, potloukla se a vzdala. Zlato získala Vosová

Limburg

Na zemi, s odřeným kolenem, naraženým svalem a rozbitým kolem. Plány rychlobruslařské šampiónky Martiny Sáblíkové na přední umístění v závodu s hromadným startem na cyklistickém mistrovství světa v Nizozemsku zhatil hromadný pád téměř celého pelotonu. Devátá z časovky závod v průběhu třetího kola vzdala. Titul v domácím prostředí získala olympijská vítězka v silniční cyklistice Marianne Vosová.

Pád na MS cyklistek

 
Článek

"Koleno mě bolí, ale mám spíš strach trochu ze stehenního svalu, protože je hodně obražený. Ale já myslím, že to bude dobrý," řekl ČTK a Českému rozhlasu viditelně smutná Sáblíková. V pondělí si zřejmě naražené pravé koleno a sval nechá zkontrolovat od lékařů, aby se mohla co nejdříve vrátit k přípravě na rychlobruslařskou sezónu.

Trenér: Kolo bylo v takovém stavu, že dál jet nešlo

"Tentokrát Martina nedojela, ale já jí těžko můžu něco vyčítat. Ona to nezavinila... Snažila se ještě rychle vstát a jet, ale to kolo bylo v takovém stavu, že se prostě dál jet nedalo," řekl k závodu posmutnělý trenér Sáblíkové Petr Novák.

Pětadvacetiletá rodačka z Hertogenbosche Vosová, jež letos získala i cyklokrosový světový titul, dokázala nejlépe zvládnout závěr závodu. V něm se před posledním stoupáním utrhla z pětičlenné vedoucí skupinky a druhou v cíli Rachel Neylanovou z Austrálie nakonec porazila o deset vteřin. Bronz si vyjela Italka Elisa Longová Borghiniová, jež zůstala o dalších osm vteřin zpět.

Vosová, která skvěle jezdí také na dráze, se světového zlata ze silničního závodu dočkala po šesti letech. V roce 2006 se radovala ze svého prvního titulu mistryně světa, ale na pěti následujících šampionátech byla ve všech případech druhá.

Vosová završila skvělou sezónu dalším triumfem

"V posledním kole jsem si pomyslela: 'Tohle je moment, kdy se můžu stát světovou šampiónkou'. Myslela jsem pouze na ten útok na Caubergu," prozradila Vosová. "Samozřejmě, že to bolelo, ale bylo to už jen kilometr a půl do cíle, tak jsem zabojovala a snažila se vydržet," doplnila Vosová ke své taktice v závěru 129 kilometrů dlouhého závodu.

Po utnutí stříbrné šňůry a dobytí zlata před tisícovkami nizozemských fanoušků podél trati prý hodně toužila. "Poslední týdny jsem se soustředila pouze na tohle. Nepřemýšlela jsem o olympijském zlatu nebo jiných vítězstvích. Chtěla jsem pouze toto. Teprve nyní už se můžu začít poohlížet zpátky," pochvalovala si vynikající sezónu Vosová.

Nejlepší Češkou - a nakonec i jedinou v cíli - byla Martina Růžičková na 42. pozici. Pavlína Šulcová, která hromadný pád velké části startovního pole podle všeho způsobila, rovněž vzdala.

MS v silniční cyklistice v Limburgu (Nizozemsko) - závody s hromadným startem:
Ženy (129 km):
1. Vosová (Niz.) 3:14:29,
2. Neylanová (Austr.) -10,
3. Longová Borghiniová (It.) -18,
4. Nebenová (USA) -33,
5. Van der Breggenová (Niz.) -55,
6. Rattová (It.) -3:40,
7. Villumsenová (N. Zél.),
8. Arndtová (Něm.),
9. Johanssonová (Švéd.),
10. Brzezná-Bentkowská (Pol.) všechny -4:37,
...42. Růžičková -4:58,
Sáblíková, Šulcová (všechny ČR) obě nedokončily.
Muži do 23 let (177,1 km):
1. Lucenko (Kaz.) 4:20:15,
2. Coquard (Fr.),
3. Van Asbroeck (Belg.),
...33. Hník, 45. Hirt všichni stejný čas,
66. Černý -25,
88. Filip (všichni ČR) -31.

Reklama