Hlavní obsah

Cyklistickým mistrem světa v hromadném závodě je Belgičan Gilbert, Kreuziger nedojel

Aktualizováno

Mistrem světa v závodě s hromadným startem se stal belgický cyklista Philippe Gilbert. Druhý skončil na šampionátu v Nizozemsku Nor Edvald Boasson Hagen, bronz si vyjel Španěl Alejandro Valverde. Roman Kreuziger závod nedokončil, z českých reprezentantů byl nejlepší Jan Bárta na 59. místě.

Foto: Michael Kooren, Reuters

Belgičan Gilbert se stal mistrem světa v silničním závodě s hromadným startem.

Článek

"Bylo to nervózní. Všichni se tlačili dopředu, padalo to a je to, jak to je. Smůla. Příště to třeba bude lepší," řekl po dojezdu Bárta.

Třicetiletý Gilbert, jenž v profipelotonu hájí barvy stáje BMC Racing Team, rozhodl o zlatu skvěle načasovaným útokem při závěrečném stoupaní na Cauberg. Odtrhl se od vedoucí skupinky a dal zapomenout na nepříliš povedenou sezonu, v níž se většinou trápil, ale náznak formy ukázal nedávno dvěma etapovými triumfy na Vueltě.

"Je těžké uvěřit tomu, že jsem světovým šampionem. A je těžké uvěřit tomu, že se tohle všechno opravdu stalo. Všichni ale odvedli fantastickou práci a ten titul jsme si zasloužili," prohlásil vítězný Belgičan.

Gilbert získal duhový trikot možná i díky tomu, že prostředí, v němž se závod jel, velmi dobře zná, což dokázal zúročit i v závodě Amstel Gold Race při vítězstvích v letech 2010 a 2011. "Jsem kluk tady odsud, takže i proto je to pro mě něco neuvěřitelného. Z profilu závodu jsem těžil, opravdu mi seděl moc dobře," potvrdil Gilbert, jenž trať zvládl v čase šest hodin, 10 minut a 41 sekund.

Boasson Hagen projel cílem o čtyři vteřiny později. "Je hodně dobré získat druhou příčku, i když bylo blízko ke zlatu. Ale jsem moc spokojený; Gilbert byl velmi silný a nemohl jsem s tím nic víc udělat," řekl stříbrný Nor.

"Určitě teďka na Vueltě prokazoval, že se mu forma lepší. Určitě tento okruh byl na něj šitý," řekl o novém šampionovi někdejší mistr světa v cyklokrosu Zdeněk Štybar, který dokončil svůj první mistrovský závod na silnici na 116. místě.

"Ze začátku jsem se necítil úplně dobře, ale padla dvoustovka a mně se začalo jet lépe, takže jsem se tam snažil jezdit pořád vepředu," podotkl Štybar. Jenže pak se vidina případného úspěchu rozplynula kvůli hromadnému pádu. "Já jsem musel být na nějaké dvacáté až třicáté pozici a pak tam někdo z Nového Zélandu lehnul. A všechny šance byly pryč, než jsem se tam odtud vymotal, tak už to bylo daleko," popsal zlomový okamžik.

Kreuziger závod nedokončil poté, co se rovněž připletl do pádů a potýkal se i s technickými problémy. "V tom prvním pádu jsem tam trošku zůstal, ale vyměnili jsme tretru a ještě jsem se dostal zpátky, i když to samozřejmě stálo spoustu sil," popsal problémy, kvůli nimž musel vyměnit i kolo.

"Po tom jednom kole, co jsem tam dojel zase zpátky, to pak tady spadlo před cílem," pokračoval ve výčtu obtíží. "Tady nahoře mi utrhli šaltr, takže jsem jel do nějakého půlkola na dva převody s tím, že pak jsem vyměnil kolo," doplnil. Tím však ztratil hodně času. "Bylo to vidět, že to je rozdělené, a už to nemělo další význam," dodal Kreuziger.

Obhájce titulu Brit Mark Cavendish pomáhal v první polovině závodu svému týmu, ale nakonec rovněž odstoupil.

Mistrovství světa v silniční cyklistice v Limburgu (Nizozemsko) - závod s hromadným startem:
Muži (269 km): 1. Gilbert (Belg.) 6:10:41, 2. Boasson Hagen (Nor.) -4, 3. Valverde (Šp.), 4. Degenkolb (Něm.), 5. Boom (Niz.), 6. Davis (Austr.), 7. Voeckler (Fr.), 8. Navardauskas (Lit.), 9. Henao (Kol.), 10. Freire (Šp.) všichni -5, ...59. Bárta -2:21, 104. Raboň, 107. Kadlec, 113. König, 116. Štybar všichni -8:55, Kreuziger a Kozubek (všichni ČR) oba nedokončili.
Junioři (128,8 km): 1. Mohorič (Slovin.) 3:00:45, 2. Ewan (Austr.), 3. Rumac (Chorv.) oba stejný čas, ...82. Vakoč (ČR) -25.

Reklama