Hlavní obsah

Landis musí zaplatit šéfům UCI odškodnění za pomluvu

Lausanne

Dopingový hříšník Floyd Landis musí zaplatit prezidentovi Mezinárodní cyklistické unie (UCI) Patu McQuaidovi a jeho předchůdci Heinu Verbruggenovi 10.000 švýcarských franků (206.000 korun) jako odškodnění za pomluvu. Rozhodl o tom dnes soud ve Švýcarsku, na který se loni vedení UCI obrátilo.

Článek

Landis, který přišel kvůli dopingu o vítězství na Tour de France z roku 2006, předloni v německé televizi prohlásil, že UCI je zkorumpovaná a některé hvězdné závodníky chrání před dopingovými aférami. Žádné důkazy však nepřinesl a soud konstatoval, že šestatřicetiletý Američan nemá právo tvrdit o McQuaidovi s Verbruggenem, že za úplatu zametali dopingové případy a nechali si za to platit i od Lance Armstronga.

Soud potrestal Landise i za jeho výroky, že funkcionáři UCI jsou šašci a že jsou stejní jako Muammar Kaddáfí.

Landis se v roce 2010 přiznal k tomu, že si k výkonům pomáhal nedovolenými prostředky. Z dopingu obvinil i svého někdejšího kolegu Armstronga a tvrdil, že UCI sedminásobného vítěze Tour de France kryla. Unie připustila, že obdržela od Armstronga 100.000 na boj s dopingem, ale odmítla, že by šlo o úplatu za zametení stop. Armstrong nedávno přišel o všechny triumfy z Tour poté, co se přestal bránit obvinění z dopingu, které proti němu vznesla Americká antidopingová agentura.

Reklama