Hlavní obsah

Armstrongův bývalý lékař Ferrari odmítl dopingová obvinění

Milán

Bývalý lékař slavného cyklisty Lance Armstronga Michele Ferrari odmítl nařčení, že by měl podle tisícistránkové zprávy Americké antidopingové agentury USADA řídit a vést Američana i další jezdce k dopingovým praktikám. USADA již v červenci potrestala devětapadesátiletého Itala doživotním zákazem působení ve sportu za mnohačetná porušení antidopingových pravidel.

Foto: Anthony Bolante, Reuters

Bývalý sedminásobný vítěz Tour de France Lance Armstrong

Článek

Ferrari ve svém dnešním prohlášení popírá obvinění ze strany USADA a pokouší se zpochybnit výpovědi klíčových svědků z řad cyklistů, jimiž byli v rozsáhlé kauze Floyd Landis, Tyler Hamilton, Christian Vande Velde, George Hincapie, Levi Leipheimer a Tom Danielson.

"Jejich falešná obvinění, která jsou namířena na mě, jsou všechna založena pouze na událostech, které se týkaly mě a svědka samotného," zmiňuje Ferrari. "Nikdy nezmiňují přítomnost nějakého jiného svědka, který by mohl potvrdit pravdivost jejich tvrzení," uvedl Ferrari.

"Jedinou výjimkou je Landisova výpověď, kde říká, že 'doktor Ferrari měl v mé přítomnosti odebrat krev také Georgi Hincapiemu'. Pak je ovšem škoda, že se samotný Hincapie ve svém místopřísežném prohlášení o tomto závažném obvinění vůbec nezmiňuje," připomněl Ferrari v dokumentu nazvaném "Spiknutí USADA?" a zpochybnil také fakt, že výpovědi svědků byly podepsány v září a říjnu, tedy měsíce poté, co on sám byl již potrestán.

Spolupráci po roce 2005 popírá

Ferrari rovněž odmítl, že by na profesionální bázi spolupracoval s Armstrongem po roce 2005, ačkoliv ve zprávě USADA jsou detaily o více než milionu dolarů, který měl celkem Američan lékaři zaplatit, a z toho 210 tisíc v průběhu dvou let, kdy Armstrong tvrdil, že už ho žádné vazby s Ferrarim nespojovaly.

"Dokumenty poukazují na platby od Lance Armstronga směrem ke společnosti Health & Performance SA v roce 2005 a 2006, pro níž jsem pracoval jako konzultant. Ale je to jednoduché - jde o dodatečné platby za konzultace v předchozích letech," vysvětlil Ferrari.

Nechvalně proslulému Italovi kromě zákazu působení ve sportu hrozí, že bude kvůli kauze ve své rodné zemi čelit obvinění z trestných činů.

Reklama