Hlavní obsah

Manažer Bruyneel touží po spravedlivém procesu bez vlivu USADA

Paříž

Belgičan Johan Bruyneel, bývalý funkcionář a také mentor cyklisty Lance Armstronga, je odhodlaný bojovat proti závažným obviněním Americké antidopingové agentury USADA. A to tak dlouho, dokud se nedočká spravedlivého procesu.

Foto: Alessandro Trovati, ČTK/AP

Johan Bruyneel (vpravo) a Lance Armstrong na snímku z roku 2005, kdy americký cyklista posedmé v řadě vyhrál Tour de France.

Článek

Zatímco slavný Armstrong dal najevo, že proti obviněním z dopingu nebude bojovat, přestože mu kvůli nim velmi vážně hrozí ztráta všech sedmi titulů z Tour de France, Bruyneel zvolil opačnou cestu. Chce stanout před arbitrážním soudem, čímž popřel domněnky, že se případem nebude zabývat.

"Budu chtít být i nadále zahrnut v soudním řízení, které se týká návrhů na obvinění ze strany USADA. A to až do té doby, dokud se nedočkám spravedlivého vyšetřování, kde má obhajoba nebude permanentně předpojatá počínáním USADA," napsal Bryneel ve svém prohlášení.

Více se prý zatím nechce k celé kauze vyjadřovat, dokud nebude jeho slyšení u konce. "I když jsem stále ohromen tím, že USADA narušila diskrétnost řízení, které bylo proti mě zahájeno, já sám se k takové taktice nikdy nesnížím," ujistil Bruyneel, kterého na základě více než tísícistránkové zprávy USADA v minulém týdnu propustila z pozice manažera lucemburská stáj RadioShack Nissan.

Podle vyšetřování USADA byl osmačtyřicetiletý bývalý jezdec Bruyneel klíčovou postavou celé kauzy. Pro arbitráž se rozhodl i obviněný lékař Pedro Celaya. Další doktoři Luis Garcia del Moral, Pepe Marti a Michele Ferrari byli potrestáni doživotním zákazem působení ve sportu.

Reklama