Hlavní obsah

Rozhodnutí padne v pondělí. UCI oznámí, zda Armstrong přijde o sedm titulů z Tour

Aigle

Mezinárodní cyklistická unie (UCI) se v pondělí vyjádří ke zprávě Americké antidopingové agentury (USADA) o údajných dopingových praktikách Lance Armstronga. Šéf UCI Pat McQuaid buď potvrdí návrh USADA odebrat bývalé hvězdě všechny tituly včetně sedmi vítězství z Tour de France, nebo se odvolá ke Sportovnímu arbitrážnímu soudu v Lausanne.

Foto: Anthony Bolante, Reuters

Bývalý sedminásobný vítěz Tour de France Lance Armstrong

Článek

USADA zaslala UCI a následně zveřejnila více než tisícistránkový spis o Armstrongovi a jeho bývalém týmu US Postal minulou středu. Podle agentury z něj vyplývá, že byl Armstrong zapleten do "nejpropracovanějšího, nejprofesionálnějšího a nejúspěšnějšího dopingového programu v historii sportu".

Jednačtyřicetiletý Armstrong už v srpnu oznámil, že proti obvinění z dopingu nebude bojovat. Užívání zakázaných látek však popírá. Kvůli aféře se od něj odvrátili někteří jeho dlouholetí sponzoři, například oděvní firma Nike, výrobce kol Trek nebo pivovar Anheuser-Busch. On sám odstoupil z funkce předsedy své charitativní organizace Livestrong.

Pokud cyklistická unie potvrdí rozhodnutí USADA, zůstanou v kolonce vítězů Tour de France roky 1999-2005 prázdné. Ředitel závodu Christian Prudhomme uvedl, že místo Armstronga původně druhé muže ročníků neposune, neboť dopingový stín se vznáší nad celým obdobím.

Reklama