Hlavní obsah

Bude z Armstronga žebrák? Firmy po něm chtějí vrátit desítky miliónů dolarů

Austin

Kvůli dopingu musel vrátit všechny cyklistické tituly. Teď Lanci Armstrongovi hrozí, že bude muset vrátit firmám a sponzorům desítky miliónů dolarů. První na řadě je pojišťovací společnost SCA, která mu už v roce 2004 nechtěla - pro podezření, že nebyl úplně čistý - vyplatit bonus ve výši 7,5 miliónu dolarů. Tehdy spor vyhrál a peníze za vítězství v Tour inkasoval. Celkem od firmy dostal 12 miliónů. Teď chce společnost všechno zpět do posledního centu.

Foto: Eric Gaillard, Reuters

Lance Armstrong před sedmi lety netušil, že o všechny své triumfy přijde.

Článek

Pojistku na vyplácení bonusů uzavřel s americkou SCA tehdejší majitel stáje US Postal Tailwind Sports pro případ, že by Armstrong dokázal na prestižním závodě triumfovat pošesté. SCA ale kvůli podezření z dopingu odmítla peníze vyplatit.

Cyklista firmu zažaloval a uspěl, protože v pojistné smlouvě bylo uvedeno, že částka bude splatná, pokud bude Armstrong "oficiálním vítězem" závodů. SCA musela vyplatit bonus pět miliónů dolarů a navíc 2,5 miliónu na úrocích a soudních poplatcích. A jelikož už nyní Armstrong není oficiálním vítězem Tour, bude požadovat celou částku zpět.

Firma hodlá podniknout i právní kroky

"Vzneseme formální žádost o navrácení našich peněz. Pokud neuspějeme, podnikneme proti panu Armstrongovi do pěti pracovních dnů právní kroky," prohlásil právník pojišťovací společnosti Jeffres M. Tillotson.

Sám Armstrong zatím na rozhodnutí Mezinárodní cyklistické unie (UCI), která v pondělí odsouhlasila postup Americké antidopingové agentury vinící cyklistu z mimořádně propracovaného systematického dopingu, zareagoval jen změnou na svém profilu na Twitteru, z něhož vymazal formulaci "sedminásobný vítěz Tour de France". Nyní vzkaz říká: "Vychovávám svých pět dětí. Bojuju s rakovinou. Plavu, jezdím na kole, běhám a hraju golf, kdykoliv můžu".

Dosud se Armstrong na Twitteru popisoval jako "otec pěti nádherných dětí, sedminásobný vítěz Tour de France, bojovník proti rakovině na plný úvazek a triatlonista na částečný".

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články