Hlavní obsah

Cyklistiku by měli opustit lidé spojení s érou dopingu, říká šéf Světové antidopingové agentury

Sydney

Cyklistika a mezinárodní unie UCI nikdy nezískají zpět důvěryhodnost, dokud z vedení sportu neodejdou funkcionáři spojení s Armstrongovou dopingem poznamenanou érou. Uvedl předseda Světové antidopingové agentury WADA John Fahey v rozhovoru pro australskou stanici Fox Sports a opřel se tak do ředitele UCI Pata McQuaida.

Foto: Salvatore Di Nolfi, ČTK/AP

Prezident UCI Pat McQuaid je kvůli Armstrongovi pod velkým tlakem

Článek

Podle Faheyho by v Mezinároní cyklistické unii (UCI) konečně měli „sundat klapky z očí" a přehodnotit svou vlastní minulost. „Když se ohlédneme, je jasné, že byl doping rozšířený," řekl. „A pokud je to tak, pak je logické položit si otázky: Kdo proti němu bojoval? Proč to nezastavili?" Nyní je prý zvědavý, co UCI udělá pro to, aby se Armstrongův debakl neopakoval.

Důležitou otázkou je podle Faheyho to, jak je možné, že tak rozsáhlý dopingový systém, o jakém svědčili bývalí Armstrongovi kolegové, zůstal neodhalen. „Jeden po druhém opakovali tu samou věc - že jste nemohl soutěžit, pokud jste nedopoval," řekl s tím, že UCI z toho musí vyvodit i personální důsledky.

Vinu na UCI svaluje také Travis Tygart, výkonný ředitel Americké antidoopingové agentury, která na základě svědeckých výpovědí cyklistů zmapovala „nejvíce sofistikovaný, profesionální a úspěšný dopingový programu" Armstronga a jeho stáje US Postal. „Pravdou je, že Lance Armstrong spáchal pod jejich dohledem největší loupež, jakou kdy sport viděl," napsal listu Guardian. UCI by podle něho měla konečně uznat svou zodpovědnost a selhání a snažit se o nápravu.

UCI se útokům brání a sama přichází s kritikou

Předseda UCI Pat McQuaid, jenž v pondělí zprávu Americké antidopingové agentury USADA ratifikoval a posvětil tak Armstrongovo potrestání, okamžitě vrátil úder. Zpochybnil důkazy a metody, které USADA ve svém vyšetřování použila, a označil je jako zaujaté. USADA by podle McQuaida udělala lépe, kdyby využila služeb nezávislých vyšetřovatelů. Podle kritiků tak jen připravuje půdu pro Armstrongovo případné odvolání proti trestu.

S podobným názorem přišla i Mezinárodní asociace profesionálních cyklistických stájí (AIGCP). Požaduje totiž vytvoření nezávislé komise, která by prověřila a analyzovala současnou praxi boje proti dopingu. „Jsme ochotní nést náš díl nákladů a doufáme, že ostatní z cyklistiky nám rovněž finančně pomohou, aby se to podařilo," uvedl předseda AIGCP Jonathan Vaugthers.

Na základě zkušeností z posledních dvaceti let by podle Vaugtherse bylo nejlepší, aby se problémem začali zabývat lidé stojící mimo cyklistiku, kteří se na věc budou moci podívat objektivně, zhodnotí a navrhnou účinná opatření do budoucnosti. Do plánování komise by se měla zapojit především WADA a schválit ji musí i UCI.

Reklama