Hlavní obsah

Contador se zastal potrestaného Armstronga: V dopingové kauze ho zesměšňují a lynčují

Paříž

Cyklista Alberto Contador vyjádřil podporu Lanci Armstrongovi, který kvůli dopingu přišel o sedm titulů z Tour de France. Devětadvacetiletý cyklista, jemuž bylo ze stejného důvodu zpětně odebráno vítězství z roku 2010, považuje chování vůči slavnému Američanovi za lynč.

Foto: Benoit Tessier, Reuters

Španělský cyklista Alberto Contador v Paříži u příležitosti představení trasy příštího ročníku Tour de France.

Článek

"Připadá mi, že v některých okamžicích a na některých místech se k němu nechovají ani trochu s respektem. Podle mého názoru je ponižován a lynčován, v podstatě ničen," řekl dnes Španěl v Paříži u příležitosti představení trasy příštího ročníku Tour de France.

Jezdec stáje Saxo Bank-Tinkoff se podivil, že Armstrong o své tituly z let 1999 až 2005 přišel až s velkým odstupem. "Lidé o něm mluví teď, ale přitom nedošlo k žádným testům nebo něčemu takovému. Všechno je to založené jen na výpovědích svědků, které mohly existovat i v roce 2005," uvedl.

Jednačtyřicetiletý Armstrong si ke své vítězné sérii podle Americké antidopingové agentury pomáhal velmi propracovaným systematickým dopingem. Tituly mu odebrala na základě rozsáhlé zprávy, v níž ho zmapovala s pomocí 26 svědků.

"Respektuji rozhodnutí každého jezdce (svědčit), ale líbilo by se mi, kdyby ke všemu došlo trochu dříve. Co v té zprávě je, to nevím. Ale vím, že cyklistika je ve Spojených státech populární díky Armstrongovi. Díky němu vědí, co je Tour de France, mají vrcholové týmy i jezdce," řekl Španěl.

Contador míní, že současný systém kontroly dopingu je přiměřený. "Je toho třeba změnit velice málo. Testy jsou tak pečlivé, jak jen to jde. V každém okamžiku musí být známo, kde se zrovna nacházíme," řekl stájový kolega Romana Kreuzigra.

"Stále budou lidi, kteří mají pochyby. Vzhledem k tomu, co všechno vyšlo na povrch, je chápu. Ale říkám jim, že by měli věřit tomu, že cyklisté vyhrávají závody včetně Tour čistě," uvedl jezdec, který se do pelotonu vrátil v srpnu po zpětně uděleném dvouletém trestu za pozitivní test na clenbuterol na předloňské Tour de France.

Reklama

Související témata: