Hlavní obsah

Cyklistika kvůli Armstrongově kauze na OH podle šéfa MOV neskončí

Londýn

Prezident Mezinárodního olympijského výboru Jacques Rogge podpořil počínání cyklistické unie UCI v kauze Američana Lance Armstronga. Aféra kolem slavného závodníka, který kvůli dopingu přišel o sedm titulů z Tour de France, podle něj neohrozí pozici silniční cyklistiky jako olympijského sportu.

Foto: Eric Gaillard, Reuters

Lance Armstrong před sedmi lety netušil, že o všechny své triumfy přijde.

Článek

Rogge označil důkazy, které proti Armstrongovi s pomocí 26 svědků získala Americká antidopingová agentura, za šokující. Současně však prý jde o dobrou věc, protože cyklistiku do budoucna očistí.

"Bylo by nefér trestat většinu čistých sportovců tím, že bychom vyřadili UCI z olympijských her. Věříme, že existuje mnoho jiných způsobů, jak podvodníky ze sportu vyhnat," napsal v e-mailové odpovědi na otázky agentury AP.

Rogge nepovažuje za oprávněnou kritiku UCI kvůli tomu, že se jí nedaří předcházet skandálům s krevním dopingem. Unii naopak oceňuje za to, že s podvody bojuje. "Cyklistika je bohužel hodně často zapojená do velkých dopingových případů, ale UCI vždy byla v čele boje, například jako jedna z prvních zavedla biologické pasy," uvedl.

Dnes je podle něj navíc boj s užíváním krevních transfuzí, růstového hormonu či EPO snazší. "Před deseti lety měly snahy UCI určité limity, neprobíhalo tolik testů mimo závody, dělaly se neefektivně a některé látky nebylo možné zjistit. Díky všem v minulosti nedostupným prostředkům boj s dopingem v podání UCI znatelně pokročil," myslí si.

Armstrongova aféra Roggeho zarmoutila. "Je to zklamání. Věděli jsme o různých pověstech, které se objevovaly v médiích. Že to vyšlo na povrch podepřeno takovými důkazy, je samozřejmě šokující, ale pro cyklistiku to nakonec bude mít pozitivní efekt," uvedl.

MOV zatím Armstrongovi neodebere bronzovou olympijskou medaili z časovky ze Sydney v roce 2000. Chce počkat na další závěry UCI a až poté zvážit, zda se sankce vztahuje i na tento případ. "Bylo by předčasné to zatím nějak komentovat," napsal Rogge.

O bronz z OH v Pekingu by mohl přijít i Američan Levi Leipheimer, který jako jeden z jedenácti bývalých kolegů svědčil proti Armstrongovi. K užívání zakázaných látek se rovněž přiznal.

Reklama