Hlavní obsah

Zostuzený Armstrong přijde o další poctu. Musí vrátit prestižní ocenění v Austrálii

Adelaide

Seriál vracení trofejí dopinkovým skandálem zostuzeného cyklistu Lance Armstronga zřejmě jen tak neskončí. Američan, jenž už přišel mimo jiné o sedm titulů z Tour de France, musí vrátit i prestižní ocenění v Austrálii. Radní města Adelaide rozhodli, že slavný americký cyklista bude muset odevzdat zpátky takzvaný Klíč od města, kde před třemi lety vyhrál závod Tour Down Under.

Foto: Eric Gaillard, Reuters

Lance Armstrong přijde o další ocenění.

Článek

Jednačtyřicetiletý Texasan postupně přichází o tituly a ceny, které během kariéry získal. Už nemá sedm prvenství v Tour de France a měl by vrátit například i prémie (asi čtyři milióny dolarů). Klíč od města je v Adelaide nejvyšší a výjimečné ocenění, které dostalo jen 33 lidí. Armstrong je první, kdo ho má vrátit.

Starosta původně o tomto kroku neuvažoval, jenže radní v úterý hlasovali jasně - v poměru 6:1. "Nedali jsme mu klíče za vítězství na Tour de France, ale za přínos Jižní Austrálii, závodu Tour Down Under a také v boji s rakovinou," řekl ještě před pár dny starosta Stephen Yarwood. Radní ale hlasovali jednoznačně.

Armstrong v Adelaide vyhrál Tour Down Under v lednu 2009, kdy se k cyklistice vrátil po tříleté pauze. A loni na tradičním závodu zároveň naposledy startoval v seriálu WorldTour.

Reklama

Související témata: