Hlavní obsah

Kryla UCI Armstrongův doping? Australská firma teď žaluje cyklistickou unii o milióny

Mezinárodní cyklistická unie čelí žalobě kvůli svému údajnému selhání v boji s dopingem. V souvislosti s aférou kolem Lance Armstronga vedení UCI zažaloval australský výrobce sportovního oblečení SKINS a žádá odškodnění dva milióny dolarů (asi 39,5 miliónu korun).

Foto: Steffano Rellandini, Reuters

Lance Armstrong na trati Tour de France v roce 2004.

Článek

Firma se jako dodavatel výstroje a sponzor například australských a amerických reprezentantů v cyklistice či stáje Rabobank cítí být poškozena dopingovým skandálem, v kterém prý nemají čisté svědomí ani představitelé UCI.

"Podle nás UCI totálně selhala v tom, aby chránila důvěryhodnost cyklistiky a svých obchodních partnerů. Začala jednat, až když k tomu byla donucena kroky USADA (Americké antidopingové agentury)," uvedl šéf SKINS Jaimie Fuller.

UCI čelí podezření, že v minulosti kryla Armstrongův doping. Americká hvězda přišla o sedm titulů z Tour de France a další úspěchy na popud USADA, která nashromáždila svědectví o Armstrongově dlouholetém propracovaném dopingu. Šéf UCI Pat McQuaid nedávno oznámil, že případná pochybení cyklistické unie bude vyšetřovat nezávislá komise.

Reklama