Hlavní obsah

Scarponi přiznal kontakty s Ferrarim a má pozastavenou činnost

Řím

Loňský vítěz Gira d'Italia Michele Scarponi má od stáje Lampre-ISD pozastavenou činnost. Italská stáj k tomu přistoupila poté, co dnes třiatřicetiletý cyklista dobrovolně vypovídal před antidopingovou komisí Italského olympijského výboru o svých kontaktech s lékařem Michelem Ferrarim. Jezdec má zároveň pozastavený plat, který údajně činí 700.000 eur (17,6 milionu korun) ročně.

Článek

Zatímco před rokem Scarponi popřel, že by s Ferrarim někdy spolupracoval, nyní se k tomu přiznal. V září 2010, když byl bez angažmá, prý pod vedením nechvalně proslulého lékaře absolvoval testy. Kontakty s Ferrarim poprvé potvrdil koncem října poté, co o nich informovala Gazzetta dello Sport s odkazem na zprávu padovských vyšetřovatelů.

Krátce po návštěvě u Ferrariho podepsal Scarponi smlouvu s Lampre. "Byl jsem přesvědčen, že nemá žádný zákaz. Jednal jsem v dobré víře," uvedl cyklista, který má za sebou osmnáctiměsíční distanc za zapletení do aféry Operation Puerto kolem španělského lékaře Eufemiana Fuentese. "Dobrovolně jsem vypovídal před komisí, abych objasnil svou pozici," řekl Scarponi.

Ferrari podle Americké antidopingové agentury řídil doping hvězdného Lance Armstronga a dalších jezdců. I když lékař vinu popírá, dostal od USADA v létě doživotní zákaz činnosti.

Reklama