Hlavní obsah

Cyklistka Kozlíková míří k profesionálům

PRAHA

Cyklistka Lada Kozlíková se stane prvním českým zástupcem v profesionálním ženském celku. Pětadvacetiletá závodnice podepsala roční smlouvu s nizozemskou stájí Buitenpoort/Flexpoint. To je špičkový tým, ve kterém jsou například dvojnásobná mistryně světa Susanne Ljungskogová ze Švédska a Nizozemka Mirjam Melchersová, druhá žena současného světového žebříčku.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Lada Kozlíková

Článek

V nově vzniklé stáji, jejíž sportovním ředitelem je bývalý vynikající nizozemský cyklista a vítěz několika etap Tour de France Jean-Paul van Poppel, se dosavadní cyklistka celku Rostex Quantum sešla s vynikajícími závodnicemi. Hlavními hvězdami celku jsou dvojnásobná světová šampionka Susanne Ljungskogová ze Švédska a Nizozemka Mirjam Melchersová, druhá žena současného světového žebříčku. V první padesátce žebříčku je i výborná vrchařka Amber Nebenová z USA. Celkem je zatím v kádru devět cyklistek.

Tým byl poprvé představen v pondělí večer na tiskové konferenci v Oosterbeeku v Nizozemsku. Van Poppelovým asistentem je přítel a zároveň trenér Ljungskogové Klas Johansson. Pro českou závodnici je angažmá v nové stáji především velkou výzvou a zároveň příležitostí startovat na všech velkých světových závodech. Nizozemský celek se zúčastní všech velkých etapových závodů včetně Giro d'Italia a soutěží Světového poháru.

V úvodu bude Kozlíková chybět

Závodní program odstartuje stáj podniky SP v únoru a začátkem března v Austrálii a na Novém Zélandu. Tam však bude ještě Kozlíková chybět, protože se v prvních čtvrtině roku soustředí na dráhu: na ní by měla startovat na dvou závodech SP a v březnu na světovém šampionátu.

V dosavadní kariéře se Kozlíková může pochlubit pátým místem v časovce na olympijských hrách v Aténách, v této disciplíně je i mistryní Evropy závodnic do 23 let z roku 2000. Na světovém šampionátu na dráze v Kodani předloni vybojovala zlato ve scratchi a stříbro v bodovacím závodu.

Složení týmu Buitenpoort/Flexpoint:
Závodnice: Susanne Ljungskogová, Camilla Larssonová (obě Švéd.), Mirjam Melchersová, Sandra Romboutsová, Elsbeth Vinková (všechny Niz.), Linda Villumesen Serupová (Dán.), Lada Kozlíková (ČR), Amber Nebenová (USA), Tanja Hennesová (Něm.).
Sportovní ředitel: Jean-Paul van Poppel, asistent: Klas Johansson

Reklama